Pääministeri Antti Rinne (sd.) luottaa, että 75 prosentin työllisyystavoite saavutetaan. Rinne kuitenkin varoitti talousuhista keskiviikkona Politiikan toimittajien tapaamisessa Kesärannassa.
Maailmanpolitiikan tilanne mahdollisine kauppasotineen uhkaa Rinteen mukaan vapaakauppaa niin, että Suomen talouden näkymät ovat epävarmat.
– Kansainvälisessä politiikassa on jännitteitä, jotka voivat eskaloitua vakavaksi kriisiksi, hän muistutti.
Hallitus on varautunut mahdolliseen ulkopuolelta tulevaan taloustaantumaan. Silloin elvytykseen käytetään noin miljardi euroa.
Tulevasta verolinjasta Rinne ei uskaltanut epävarmuustekijöiden takia sanoa mitään. Hän totesi omankin kantansa olevan vielä auki. Veroratkaisut riippuvat hyvin pitkälti talouden ja työllisyyden kehityksestä.
Työmarkkinaosapuolet saavat rakentaa tuloratkaisunsa täysin riippumatta hallituksen toimista. Hallitus ei ole näillä näkymin tulossa avittamaan ratkaisua verokevennyksillä.
Rinne toivoo, että työmarkkinaosapuolet löytävät yhteisen näkemyksen, kuinka kikyn tuoma työajan pidennys päätetään. Osassa sopimuksia työaikaa pidennettiin kahdeksi vuodeksi, mutta esimerkiksi kuntasektorilla kolmeksi vuodeksi. Työajan pidennys oli 24 tuntia vuodessa. Rinne odottaa työmarkkinaratkaisujen olevan valmiit ennen kevään budjettivalmisteluja.
Aktiivimallin muutos lausuntokierrokselle
Talouskasvun vauhdituksessa tärkeintä Rinteen mielestä on työllisyysasteen nostaminen. Ilman työllisyyttä ei hänen mukaansa ole talouttakaan.
Hallitus osoittaa jo syksyn budjettiriihessä lisävaroja palkkatukeen. Varat otetaan työmarkkinatuesta. Rinne huomautti, että Suomi käyttää palkkatukeen vain kymmenesosan Ruotsiin verrattuna.
Ideana on laatia digisivusto, josta työtön voisi hakea palkkatukipäätöksen ja johon työantaja voisi ilmoittaa vapaista palkkatuetuista työpaikoista. Rinne myönsi, että palkkatuen kasvattaminen voi vähentää vakituisten työpaikkojen luomista. Hänen mukaansa työttömien saaminen töihin on kuitenkin suurempi etu.
Rinne painotti, että hallitus aikoo hoitaa itse, jotta 60 000 uutta työpaikkaa syntyy hallituskauden aikana.
– Uskon myös, että työmarkkinajärjestöiltä tulee apua. Sieltä löytyy toimenpiteitä, jotka vaikuttavat tilanteeseen.
Aktiivimallin ns. rankaisupykälä eli työttömyysturvan leikkuri puretaan mahdollisimman pikaisesti. Tukea on leikattu, jos työtön ei ole täyttänyt aktiivisuusehtoa kolmen kuukauden periodin aikana.
Rinne ennakoi päätöksiä aktiivimallista tulevan jo syksyn budjettiriihessä. Muutosesitykset aktiivimalliin lähtevät lausuntokierrokselle näillä näkymin 16. elokuuta.
Tutkimustulokset aktiivimallin vaikutuksesta valmistuvat lokakuussa. Rinteen mukaan rankaisupykälä poistetaan joka tapauksessa.