Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL haastoi heinäkuun alussa kannanotollaan suomalaisia pohtimaan, miksi opiskelijoilla ainoana väestöryhmänä Suomessa ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon. SYL muistutti siitä, että opiskelijoiden opintuki on katkolla kesäkuukaudet, paitsi jos pystyy hankkimaan riittävän määrän opiskelusuorituksia. Useimmiten ei pysty, koska yliopistot eivät kesällä tarjoa kaikille tutkintoon sopivia opintoja. Jos sitten ei saa kesätöitäkään, ainut pelastus on toimeentulotuki, jonka ehdot opiskelijalle ovat tiukat. SYL muistutti myös mielenterveyden ongelmista, joista kärsii kolmannes korkeakouluopiskelijoista.
Valtamedia hyökkäsi rajusti opiskelijoita vastaan vähätellen SYL:n esiin nostamaan ongelmaa. Siinä somemyrskyssä opiskelijoita haukuttiin jopa laiskanpulskeiksi syöttöporsaiksikin.
Vähättely oli sitä luokkaa, että se poiki – onneksi – opiskelijoiden toimeentulo- ja mielenterveysongelmien perinpohjaisen käsittelyn julkisuudessa. Nyt korkeakouluopiskelijoiden ongelmat tunnetaan ja tunnustetaan laajasti. SYL:n hätähuutoon on syytä vastata tietysti jo opiskelijoiden itsensä vuoksi, mutta myös koska koko yhteiskunta kärsii, jos osa tulevista osaajistamme ja asiantuntijoistamme on jo työelämään siirtyessään loppuunpalanutta.
Ymmärrystä ja tukea opiskelijoille on tullut niin poliitikoilta kuin vaikkapa KELAsta, jonka opintotukiryhmän vastaava suunnittelija Ilpo Lahtinen toteaa (HS 10.7.), että ympärivuotinen opintotukimalli olisi tutkimisen arvoinen ajatus. Hän pitää kyllä opintotuen tasoa hyvänä, mutta opintotukijärjestelmän muita osia on kiristetty hänen mukaansa tavalla, joka heikentää järjestelmän toimivuutta ja opiskelijoiden toimeentuloa. KELAn suunnalta ratkaisuksi esitetään lainatakauksen myöntämistä myös kesäkuukausiksi.
SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto Samok haluaisivat mieluiten opiskelijat osaksi sosiaaliturvan kokonaisuudistusta. Vasemmisto-opiskelijoiden mukaan opiskelijoiden palveluita ja toimeentuloa tulee kehittää niin että ne tukevat yhdenvertaisuutta, saavutettavuutta ja eriarvoisuuden purkamista. Perustulo olisi tällainen ratkaisu.
sirpa.koskinen@kansanuutiset.fi