Kuuden vuoden kuluttua sinilevää kerätään Itämerestä talteen noin 30 000 tonnia vuosittain. Origin by Ocean -yritys aikoo jalostaa sinilevästä mm. lääketeollisuudessa tarvittavia materiaaleja.
Mitä sinilevästä tehdään Origin by Ocean -yrityksen perustaja, Chief Business Activist Mikael Westerlund?
– Sinilevästä saadaan erotettua lääke- ja kosmetiikkateollisuuden tarvitsemia erilaisia molekyylejä ja muun teollisuuden tarvitsemia aineita. Valtaosa sinilevän painosta on vettä, joten tuotantoon siitä tulee murto-osa.
Kuinka pitkällä testaukset ovat?
– Yrityksen kollegani, kemian tohtori Mari Granström on työstänyt tätä konseptia jo viitisen vuotta. Mukana on Helsingin yliopisto. Teollisen tuotannon käynnistämiseksi haemme yhteistyökumppaneita ja rahoittajia.
Aiotte hankkia sinilevää kerääjiltä. Joinakin vuosina sinilevää ei ole juurikaan, joinakin vuosina rannat ovat sitä täynnä. Kuinka sinilevää saadaan tarpeeksi?
– Joka vuosi jossain päin Itämerta sinilevä kukkii runsaana, ei aina Suomenlahden saaristossa. Sinilevää on paljon huomattavasti enemmän kuin sitä voidaan ottaa tuotantoon.
– Yhdysvalloissa sinilevää kerätään jo huomattavia määriä aluksilla isoista järvistä, joiden olosuhteet muistuttavat hyvin Suomenlahtea ja Saaristomeren alueita. Suomessa keräys tekniikkaa kehittää muun muassa Saloy Oy. Ideana on saada leväkukinnot talteen ennen kuin ne ajautuvat rannoille.
Miksi haluatte hankkeeseen mukaan rakkolevän viljelijöitä?
– Rakkolevää voidaan käyttää elintarviketeollisuudessa. Levä on kuitenkin vähentynyt huolestuttavasti sinilevän takia. Rakkolevää näkee hyvin lähellä rantaa, minkä takia ihmiset luulevat erheellisesti sen menestyvän hyvin. Normaalisti rakkolevä kasvaa 1–4 metrin syvyydessä, mutta sinilevä sameuttaa vedet eikä rakkolevä saa valoa.
– Kun sinilevää saadaan kerättyä pois merestä ja viljelty rakkolevä nostettua, niiden mukana saadaan todella isoja määriä ravinteita pois Itämerestä. Puhtaampien vesien takia luontainen rakkolevä alkaa pikkuhiljaa lisääntyä. Itämereen on varastoitunut niin paljon ravinteita, että tähän menee kuitenkin vuosia.
Kuinka suuresta tuotantolaitoksesta on kyse?
– Laskelmiemme mukaan koko tuotantoketju työllistäisi noin sata ihmistä. Tuotantolaitos tulee lähelle merta. Länsi-Uusimaa välillä Raasepori-Kemiö on aika houkutteleva, koska rannikolta löytyy viljelyalueita rakkolevälle.