Jäsenhankinta omilta sopimusaloilta muihin ammattiliittoihin suututtaa ammattiliittojen aktiiveja. Tähän liittyvä ns. sopimisshoppailu nousi vahvasti esiin SAK:n edustajistossa viime viikolla.
Pahaa verta nostattaa etenkin se, että heti tilaisuuden tullen jäseniä rosvoava liitto tekee alalle työehtosopimuksen entistä heikommilla työehdoilla. Tarkoituksena on kasvattaa neuvotteluvoimaa ja pakottaa muutkin alan työntekijät saman sopimuksen piiriin.
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n edustaja, ahtaaja Vesa Pohjola Kokkolasta sanoo, että liittojen välinen kilpailu on mahdotonta.
– Toiset liitot ovat valmiit ryöstämään toisen työehtosopimuksen sopimalla 30 prosenttia pienemmistä palkoista. Jos tällaista suvaitaan, niin ennen niin selkeät rajat alojen kesken hämärtyvät. Näpit irti kuljetusalan ammattilaisista.
Ahtaaja Jape Lovén Helsingistä sanoo, että reiluudesta ei kannata puhua, jos jäsenkalastelua harrastavat liitot eivät huolehdi kunnollisista työehdoista.
– SAK:lainen on SAK:laiselle susi. Minkään liiton ei pidä tehdä halpuutusta. Jäsenhankinta työehtoja heikentämällä on erittäin tuomittavaa.
Sama ongelma on tunnistettu myös Sähköalojen ammattiliitossa, Suomen elintarviketyöläisten liitossa ja Posti- ja logistiikka-alan unionissa PAU:ssa.
– Tes-shoppailussa menettävät kaikki. YTK voittaa, Postin käsittelyssä ja kuljetuksessa työskentelevä oululainen Lena Müller-Salonen huomauttaa ja viittaa liittojen ulkopuoliseen työttömyyskassaan, Yleiseen työttömyyskassaan (YTK).
Työnantajia edesauttamassa tes-shoppailua
Postissa työntekijät ovat suuttuneet siihen, että työnantaja edesauttaa työehtoshoppailua siirtämällä työtehtäviä alihankintayritykselle. Tämän päätoimiala kuuluu toisen sopimuksen piiriin, jossa palkat ovat selvästi PAU:n työehtosopimusta pienemmät.
Pääluottamusmies Leo Harra Tampereelta vaatii, että valtio puuttuu tähän omistajaohjauksella. Valtion tulee hänen mukaansa pudottaa Postin tuottotavoitteita, jotta tulosta ei tarvitsisi tehdä työehtoshoppailulla.
– Posti kikkailee irtisanomalla, osa-aikaistamalla ja ottamalla vuokratyötä yhtiöstä, josta omistaa osan. Kyseisessä yhtiössä palkat ovat 30 prosenttia alemmat kuin PAU:n neuvottelemassa työehtosopimuksessa. On häpeällistä, että valtion omistama yhtiö harrastaa työmarkkinasikailua.
Lisäksi työehtoshoppailua harrastaa liittojen mukaan ainakin yksi ns. keltainen ammattiliitto eli työnantajapuolen perustama ammattiliitto, Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME. PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo, että SME ry houkuttelee jakajia jäsenikseen hyvin alhaiselle jäsenmaksulla.
PAU yritti kiinnittää yleisön huomion työehtoshoppailuun ilmoituskampanjalla, jossa mainittiin Keskisuomalainen Oyj:n noudattavan SME:n sopimusta mainosjakelussaan. Samalla todettiin, että sopimuksen palkat ovat pienet ja työehdot surkeat. Helsingin Sanomat sensuroi PAU:n ilmoituksen näiltä osin.