Annikki Tähti
Syntyi Helsingissä 5. 12. 1929, kuoli 19. 6. 2017 Vantaalla.
Aloitti uransa vuonna 1952, ohjelmisto sisälsi eri tyylilajeja laulelmista ja valsseista latinalaisrytmeihin.
Vuonna 1955 ilmestynyt Erik Lindströmin säveltämä ja Aili Runnen sanoittama läpimurtolevytys Muistatko Monrepos`n oli ensimmäinen kultalevyyn oikeuttavan määrän myynyt äänite Suomessa.
Näytteli ja lauloi Aki Kaurismäen elokuvassa Mies vailla menneisyyttä vuonna 2002.
Laulajanura kesti kaikkiaan 50 vuotta.
Kotkan kaupunginteatterin näyttelijä Lise Holmbergin isoäiti työnteli aikoinaan lastenvaunuja Viipurin Monrepos`n puistossa. Hän eli elämänsä parhaita vuosia. Kun hän joutui lähtemään vuonna 1939 sodan jaloista evakkoon, hänelle jäi elinikäinen ikävä kotikaupunkiinsa. Annikki Tähden vuonna 1955 levyttämä Muistatko Monrepos`n oli Holmbergin isoäidille ikkuna menneeseen aikaan ja Viipuriin, minne hän ei koskaan palannut.
Lise Holmberg on toinen niistä näyttelijöistä, joka esittää Annikki Tähteä Kotkan kaupunginteatterissa kantaesityksensä saaneessa musiikkinäytelmässä Ikitähti.
– Muistatko Monrepos`n ja myös muut Annikki Tähden syviä tunteita tavoittavat laulut ovat olleet perheessämme sukupolvia yhdistäviä kokemuksia, Holmberg kertoo.
Ikitähden on käsikirjoittanut turkulainen näytelmäkirjailija Mikko Koivusalo. Tärkeänä tietolähteenä hänellä on ollut Tähden henkilökohtaisesti tuntenut muusikko Ari Hakulinen.
Ajallisesti näytelmä sijoittuu Annikki Tähden uran nousukiitoon 1950-luvulle sekä hänen ”toiseen tulemiseensa” Aki Kaurismäen vuonna 2002 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Mies vailla menneisyyttä ja laulajan viimeisiin vuosiin, jolloin hän eli unohdettuna ja varattomana vantaalaisessa hoivakodissa.
– Annikki ei viihtynyt turhaan parrasvaloissa. Hän ei edes halunnut kutsuttavan itseään taiteilijaksi, vaan iskelmälaulajaksi, Koivusalo kertoo.
Tähden ura kääntyi laskuun 1960-luvun lopulla rock`n rollin ja Laila Kinnusen ja Carolan kaltaisten uusien laulajien saaman suosion myötä.
– Vanhan tanssimusiikin virtauksissa pysytellyt Annikki oli haluton oppimaan uutta. Se oli hänen valintansa, mikä johti siihen, että hän palasi ajoittain estradilta toiseen ammattiinsa konttoristiksi.
Sydänlämpöistä nostalgiaa
Ohjaaja Pia Lunkan mukaan Ikitähti on myös kertomus siitä, miten iskelmälaulajalle käy, kun hän menettää suosionsa.
– Ihminen jätetään oman onnensa nojaan, kun hän ei ole enää kiinnostava eikä tuottava.
Näytelmässä kuullaan parisenkymmentä Annikki Tähden tutuksi tekemää laulua. Hetkittäin lavalla on kaksi Annikkia, kun ikääntynyttä laulajaa esittävä Holmberg kohtaa nuorta Annikkia esittävän Annuska Hannulan.
– Nostalgisista ja hymyilyttävistä kohtauksista välittyy se, että vaikeuksista, joita Annikillakin riitti, huolimatta elämä jatkuu, Lunkka toteaa.
Ikitähti on muodoltaan ja rytmiltään tiukka esitys, jossa kuljetaan halki liki Suomen koko kevyen musiikin historian.
Pia Lunkka kuvailee näytelmää ”sydänlämpöiseksi.”
– Näytelmän rakenne on kudelma, missä Annikkia katsotaan useasta eri näkökulmasta.
Melodioita ja tarinoita
Tähti oli ensimmäinen suomalainen nainen, jonka levy myi kultalevyyn oikeuttavan määrän.
– Musiikki- ja viihdebisnes olivat 1950- ja 60- luvuilla hyvin tiukasti miesten käsissä. Se varmasti loi omat haasteensa naislaulajalle, toteaa Annuska Hannula.
Hän on aikanaan tutustunut Tähden tuotantoon soittamalla pianolla Suuren Toivelaulukirjan kappaleita.
Ihminen jätetään oman onnensa nojaan, kun hän ei ole enää kiinnostava eikä tuottava.
Tähteä ja Hannulaa yhdistää myös ”kolmannen sektorin kulttuurityö.” Hannula on Tähden tavoin kiertänyt esiintymässä vanhusten hoitokodeissa.
– Annikin laulut ovat aikansa teosten tavoin selkeitä melodioita ja laulujen sanoitukset koskettavia tarinoita. Ne ovat osa suomalaista itsetuntoa.
Sanoitetut tunteet
Annikki Tähden 50 vuotta kestäneen uran aikana suomalaisessa kevyessä musiikissa tapahtui valtava muutos ja murros.
– Annikin kaltainen ihminen ehti hyvin mieltää itsensä vanhaksi dinosaurukseksi, kirjailija Mikko Koivusalo sanoo.
Hän muistuttaa, että Tähti oli luonteeltaan järkevä ihminen, joka ei ryvettynyt skandaaleissa. Kulttuurihistoriallisesti Tähteä voidaan pitää yhtenä oman aikakautensa ikonina.
– Sodan jälkeisessä Suomessa Tähti sanoitti niitä asioita ja tunteita, joita suomalaiset joutuivat pitämään sisällään, Lise Holmberg toteaa.
Ikitähti esitetään Kotkassa merimiesravintola Kairon estradilla, missä Tähti myös aikanaan itse esiintyi.
Kenties ominaista Annikki Tähdelle on se, mitä hän sanoo Aki Kaurismäen elokuvassa ja myös Ikitähti –musiikkinäytelmässä:
– Lauleskelin itsekin jonkin verran nuorempana.
Kotkan kaupunginteatteri, ravintola Kairo: Ikitähti. Käsikirjoitus Mikko Koivusalo. Ohjaus Pia Lunkka. Pääosissa Annuska Hannula ja Lise Holmberg.
Annikki Tähti
Syntyi Helsingissä 5. 12. 1929, kuoli 19. 6. 2017 Vantaalla.
Aloitti uransa vuonna 1952, ohjelmisto sisälsi eri tyylilajeja laulelmista ja valsseista latinalaisrytmeihin.
Vuonna 1955 ilmestynyt Erik Lindströmin säveltämä ja Aili Runnen sanoittama läpimurtolevytys Muistatko Monrepos`n oli ensimmäinen kultalevyyn oikeuttavan määrän myynyt äänite Suomessa.
Näytteli ja lauloi Aki Kaurismäen elokuvassa Mies vailla menneisyyttä vuonna 2002.
Laulajanura kesti kaikkiaan 50 vuotta.