Kiinan markkinat pystyvät heilauttamaan Euroopan taloutta. Kun henkilöautojen kauppa Kiinassa putosi muutama vuosi sitten, se romahdutti hetkellisesti Saksan autoviennin ja näkyi paitsi Saksan myös koko Euroopan taloudessa.
Kiinan ja Yhdysvaltain vaikutuksia Euroopan unionin teollisuuteen ja talouteen pohdittiin viime torstaina Teollisuuden palkansaajien, Kemianteollisuuden, Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden tilaisuudessa.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLAn toimitusjohtaja Aki Kangasharju muistutti, että pienellä yksittäisellä seikalla voi olla suuret vaikutukset globaalissa taloudessa.
Hänen mukaansa Euroopan taloustilanne on paranemassa.
Riskiä tuo Kiinan keskuspankin elvytys, jota tehdään lainarahalla. Lisäksi kiinalainen yhteiskunta on korruptoitunut, mikä hidastaa yhteiskunnan modernisoitumista.
Pitkällä aikavälillä Kangasharju ennakoi Kiinan vaikutuksen maailman talouteen vähenevän, mutta Yhdysvaltain vaikutuksen kasvavan.
Toinen ongelma on, että EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteet ovat epävakaat. Kangasharju arveli, että kauppasopu syntyy ja kauppasodan uhka lientyy pois.
Populismin nousu arveluttaa
Euroopan sisäiset ongelmat ja uhat vaikuttavat Kangasharjun mukaan merkittävästi talousnäkymiin. Brexitin vaikutuksille hän ei antanut paljoa painoa. Sen sijaan poliittisen vakauden pysyminen on tärkeää yritysten toimintaympäristölle, talousnäkymille ylipäätään ja teollisuuden viennille.
Poliittisesta epävakaudesta on useita merkkejä. Viimeisen kolmen vuoden aikana Espanjassa on ollut kolmet vaalit, Ranskassa keltaliivit jatkavat liikehdintäänsä ja populistit ovat nousseet valtaan Italiassa.
Kangasharju epäili EU:n päätöksenteon hidastuvan, jos populistiset liikkeet menestyvät Euroopan parlamentin vaaleissa. Pelkona on, että seuraavan viiden vuoden aikana ei saada päätöksiä aikaiseksi.
EU:n talouden kehitys on hänen mukaansa kovin riippuvainen Saksasta. Vuosina 2005–2018 Saksan talous on kasvanut yhtä nopeasti kuin Yhdysvaltojen. Saksassa kasvu on perustunut tuottavuuden lisäämiseen, mutta Yhdysvalloissa työvoiman määrän ja laadun lisäämiseen sekä tutkimus- ja kehitysinvestointeihin.
Tutkimus- ja kehitysinvestoinnit ovat Saksassa olleet 0,04 prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta Yhdysvalloissa 0,055 prosenttia. Kangasharju muistutti, että kaikissa Euroopan maissa t&k-rahoitusta tulee nostaa, jotta Eurooppa pysyy kilpailussa mukana.