STTK:n ekonomisti Antti Koskela on selvitellyt ”ekonomistin parhaan ystävän” eli Tilastokeskuksen työvoimatilastoja. Viimeisen kymmenen vuoden aikana työsuhteissa on tapahtunut muutoksia, joista osa on merkittäviä.
Merkittävin muutos on osa-aikatyötä tekevien määrän lisäys 60 000:lla viimeisen kymmenen vuoden aikana. Koskelan mukaan osa-aikatyöntekijöiden määrän nousu on aidosti suuri.
Osa-aikatyö yleistyy, mutta sen sijaan pätkätyö ei ole lisääntynyt. Vaalien aikaan käytiin vääntöä työsuhteiden laadusta ja osa-aikaisen ja silpputyön väitettiin lisääntyneen.
Osa-aikatyötä tekevien määrä on kasvanut 2006 lähtien 315 000:sta vuoteen 2018 mennessä 373 000:een.
Kiky ei lisännyt työtunteja per työllinen
Tehtyjen työtuntien määrä on ollut rivakassa nousussa. Koskela tulkitseekin, että tästä näkökulmasta työllisyyden kasvu on ”aitoa”. Palkaton työ ei luvuissa näy eikä sitä luokitella ”työksi”.
Vaikka työtunnit ovat kasvussa, ovat tunnit per työllinen olleet kuitenkin laskeneet vuosina 2006–2018. Tämä muutos on kuitenkin pieni, kirjoittaa Koskela blogissaan.
Tehdyt työtunnit per palkansaaja ovat laskeneet 1 605 tunnista 1 590 tuntiin. Hallitus ajoi kiky-sopimusta, joka pidensi palkattomasta 24 tuntia työaikaa. Työajan pidennystavoite jäi saavuttamatta.