Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n Helsingin osasto totesi vuosikokouksessaan, että se tulee tekemään kaikkensa, jotta työnantaja Posti ei irtisano jakeluhenkilöstön nykyistä työehtosopimusta ja siirrä jakelutehtävissä työskenteleviä noudattamaan selvästi huonompaa Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä jakelua koskevaa työehtosopimusta.
Osasto korostaa, että kyse on kaikkein olennaisimmasta eli postityöntekijöiden toimeentulosta, mahdollisuudesta tulla toimeen yhtä työtä tekemällä.
Medialiiton ja Teollisuusliiton välinen jakelua koskeva työehtosopimus laskisi Postin jakelutehtävissä toimivien palkkoja 30–40 prosenttia.
”Tämä johtaisi laajoihin irtisanoutumisiin ja Postin toiminnan halvaantumiseen, joka ei ole kansalaisten, Postin eikä valtio-omistajankaan etu. Seuraukset on omistajaohjauksessa ymmärrettävä”, vuosikokous toteaa.
Palkalla on tultava toimeen
Palkkojen putoaminen noin kolmanneksella tarkoittaisi, että etenkin pääkaupunkiseudulla, varmasti myös muualla, palkka ei enää riittäisi elinkustannuksiin esimerkiksi asumiskustannusten ollessa hyvinkin korkeat. Ammattiosaston mukaan on järjetöntä, että valtionyhtiö on säästävinään palkkakustannuksissa ja tulouttaa voittoa valtiolle, josta raha päätyisi erilaisina kohoavina avustuksina rajun palkanalennuksen kokeneille Postin työntekijöille.
Työehtosopimuksen yksipuolinen vaihtaminen on järjestön mukaan estettävä siksikin, että holtiton ja hulvaton työehtoshoppailu ei vain käy.
”Jos työnantajan suunnitelma työehtosopimuksen vaihtamisesta selvästi edullisempaan nyt toteutuu, ilmiö leviää työmarkkinakentässä ja näin tehdään aina, kun tilaisuus tulee.”
Ammattiosasto toteaakin, että on estettävä kehitys, jossa Suomessa yhä useammat ammattiryhmät saavat pelätä työehtojensa ja palkkojensa heikkenevän, jos jostain vain löytyy halvempi työehtosopimus. ”Suomi ei saa liukua halpatyövoimamaaksi.”
PAUn Helsingin osasto edustaa Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten postinjakajia.