Tällä viikolla alkoi eduskuntavaalien ennakkoäänestys.
Vaaleissa ratkaistaan suunta Suomelle seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Pian aloittava uusi eduskunta saa päätettäväkseen suuria kysymyksiä.
Varmaa on, että menneen vaalikauden puhuttanein kysymys, sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, on tulevallakin vaalikaudella pöydällä. Laadukas terveydenhoito ja yhdenvertainen hoitoon pääsy on taattava jokaiselle suomalaiselle, ja terveyseroja kurottava umpeen. Onneksi tyhjästä ei tarvitse lähteä liikkeelle ja ratkaisumalleistakin on mahdollista löytää laaja yhteisymmärrys.
Vaalit ovat aina mahdollisuus muutokseen ja toivoon.
Ilmastonmuutoksen torjunta ja sen aiheuttamiin haasteisiin vastaaminen on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Tuleva vaalikausi on kriittinen siinä, millaisin ratkaisuin Suomi onnistuu osaltaan ilmastonmuutoksen torjunnassa ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin pääsemisessä.
Yksimielisiä ollaan myös siitä, että suomalaista sosiaaliturvaa on tulevalla vaalikaudella uudistettava yksinkertaisempaan suuntaan. Monia kansalaisia kiinnostaa myös, millaisia päätöksiä tehdään koulutuksen, perhevapaiden ja eriarvoisuuden vähentämisen saroilla.
Aika ajoin kuulee, kuinka politiikkaan ollaan turhautuneita. Ehkei enää uskotakaan poliittisen järjestelmän kykenevän ratkaisemaan merkittäviä yhteiskunnallisia epäkohtia. Mietitään, kannattaako edes äänestää.
Äänestäjinä me voimme vaikuttaa siihen, ketkä meille tärkeistä asioista ovat puolestamme päättämässä. Erilaiset arvot, erot maailman- ja ihmiskuvassa sekä erilaiset painotukset vaikuttavat siihen, millaista politiikkaa puolueet ajavat. Puolueet eivät todellakaan ole mitään harmaata massaa, vaan ideologiset erot ovat tulleet viime vuosina näkyviin paremmin kuin pitkään aikaan.
Vaalit ovat aina mahdollisuus muutokseen ja toivoon. Uurnille siis!
Kirjoittaja on vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja.