Ovatko kulkutaudit tulossa takaisin, ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin yliopistollisesta sairaalasta?
– Kyllä ne osittain ovat. Niiden määrä mahdollisesti lisääntyy matkustelun ja maahanmuuton myötä. Täällä Suomessa olemme kansainvälisesti katsottuna keskimäärin sangen hyvin suojassa.
– Tuberkuloositapaukset ovat laskeneet meillä koko ajan. Vuodessa niitä on kaiken kaikkiaan noin 200, joista puolet on tartuttavia.
– Tuhkarokko ei ole meille iso uhka, koska valtaosa väestöstä eli 95 prosenttia on rokotettu tai sairastanut sen. Tuhkarokkoa esiintyy pääasiassa rokottamattomissa yhteisöissä.
Ovatko tulirokko ja vesirokko tekemässä paluuta?
– Tulirokko on angiinabakteerin jälkitauti. Se on vähentynyt, sillä nielun tulehdukset tutkitaan hyvin.
– Muut lastentaudit ja rokkotaudit, kuten tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko ovat meillä hyvin kurissa, sillä ne kuuluvat rokotusohjelmaan. 1960-luvulla ja sitä aiemmin syntyneet ovat yleensä sairastaneet nuo taudit.
– Vesirokkoa kiertää edelleen, mutta sitä vastaan on rokotus. Rokottamattomat saattavat sen saada.
Onko muista taudeista uhkaa?
– Resistenssit bakteerit ovat maailmanlaajuinen, lisääntyvä uhka. Erityisesti antibiooteille vastustuskykyiset suolistobakteerit ovat ongelma terveydenhuollossa. Toimenpiteistä voi tulla vaarallisempia, koska bakteerit voivat aiheuttaa pienempienkin operaatioiden jälkeen yllättäviä tulehduksia.
– Suomessa on näitä bakteereita naapurimaita enemmän.
Mistä tämä johtuu?
– Matkailija voi saada sellaisen. Sairaalaolosuhteissa bakteeri voi päästä leviämään, jos esimerkiksi käsihygienia ei toimi.
– Bakteerien yleistyminen liittyy myös sairaaloiden hygieniaan ja antibioottien käyttöön. Meillä antibiootteja käytetään kovin runsaasti.
Miten tauteja voi välttää?
– Emme voi oikeastaan välttää tauteja nykymaailmassa.
– Antibiootteja käytetään liian paljon, vaikka se on vähentynyt viime vuoden aikana. Uusia rokotteita on tulossa.
– Epidemiat tulevat aina yllättäen. Niitä ei voi ennakoida.