Mistä rahat? Tätä kysytään puolueilta, kun ne julkistavat vaaliohjelmiaan. Tästä, vastasi vasemmistoliitto tänään perjantaina, ja julkaisi yli kahden miljardin esitykset oikeudenmukaisuutta lisääviksi vero-uudistuksiksi. Vasemmistoliiton mukaan tuottoarvio on varovainen.
Nyt ehdotetut uudistukset lisäisivät vasemmistoliiton mukaan verotuksen oikeudenmukaisuutta, tiivistäisivät ja laajentaisivat veropohjaa ja vaikeuttaisivat veronkiertoa. Myös ympäristö hyötyisi.
Vasemmistoliitto haastaa myös muut puolueet avaamaan vaaliohjelmansa rahoitusta.
– Yksikään suomalainen puolue ei ole julkaissut näin kattavaa listaa keinoista rahoittaa vaalilupauksiaan. Pääperiaatteemme on karsia haitallisia verotukia ja korjata epäoikeudenmukaisuuksia, kuten sitä, että piensijoittajat saattavat maksaa jopa enemmän osinkoveroa kuin erittäin raharikkaat suomalaiset, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.
Vaihtoehtoja talouspoliittiseen päätöksentekoon
Vasemmistoliiton tavoitteena on myös tarjota vaihtoehtoja talouspoliittiseen päätöksentekoon ja osoittaa, että suomalaisten laajasti vaatimien uudistusten rahoittamiselle on jo olemassa keinoja.
– Joka kerta kun Petteri Orpo sanoo, että meillä ei ole rahaa esimerkiksi riittävään hoitajamitoitukseen, hän jättää vastaamatta, miten ihmeessä meillä voi olla varaa tuhlata miljardeja ympäristölle haitallisiin tukiin, tai 350 miljoonaa euroa listaamattomien yritysten verohyötyihin. Tällainen puhe kätkee aina taakseen arvovalintoja, sanoo Andersson.
Puoli miljardia vuodessa haitallisista yritystuista
Vasemmistoliiton paperissa suurimmat lisätuotot tulisivat ympäristölle haitallisten tukien karsimisesta (500 miljoonaa euroa), listaamattomien yritysten verohyödyistä luopumisesta (350 miljoonaa euroa), osinkoverosta vapautettujen yhteisöjen lähdeverosta (250 miljoonaa euroa) sekä perintö- ja lahjaverotuksen kohtuullistamisesta (150 miljoonaa euroa) sekä progressiivisesta pääomaverotuksesta ja lentoverosta (molemmat 100 miljoona euroa).
– Vanhustenhuollon kriisi, panostaminen koulutukseen ja hyvät terveyspalvelut kaikille vaativat nykyistä laajempaa rahoituspohjaa verotuksen kautta. Verotus on myös tärkeä väline varallisuuserojen kasvuun puuttumiseksi sekä oikeudenmukaisen tulonjaon varmistamiseksi. Koska me vaalilupauksissamme nostamme vahvasti esiin hyvinvointipalvelut on mielestämme läpinäkyvää, että myös kerromme miten rahoittaisimme ne, Andersson toteaa.
Koko ohjelma on luettavissa vasemmistoliiton verkkosivuilla.