Koko vaalikauden kestäneessä sote-saagassa eletään taas yksiä ratkaisun päiviä, ja voi olla, että lopullinen ratkaisu koettiin maanantaina kello 10.06. Silloin toimitusten sähköpostiin kilahti hallituspuolue sinisten kansanedustajan Vesa-Matti Saarakkalan viesti, jossa hän kertoi, ettei aio äänestää valinnanvapauslain puolesta.
Saarakkala ei tässä tapauksessa ole kuka tahansa takapenkkiläinen. Hänen ilmoituksensa käänsi voimasuhteet, ja hallituksen sote-mallin vastustajilla on nyt enemmistö. Se vielä vankistui, kun myös Pentti Oinonen (sin.) asettui Saarakkalan kannalle.
Nyt ollaan pisteessä, jossa on epävarmaa, valmistuuko sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-mietintö ollenkaan, sen verran ankarat olivat perustuslakivaliokunnan antamat laiskanläksyt. Varmempaa on, että jos valmistuu, uudistus kaatuu täysistunnossa. Sote-karkureita on sinisten lisäksi kokoomuksessa. Vain maakuntamallia hamuava keskusta näyttää enää olevan yhtenäisenä hallituksen suurimman uudistuksen takana.
Sote kaatui neljä vuotta sittenkin kalkkiviivoilla. Toukokuun hallitusneuvotteluissa linjataan, miten tästä jatketaan.
Suurten uudistusten tekeminen on ennenkin kestänyt vuosikymmeniä, mutta sote on omanlaisensa tapaus. Ennen valmistelu tehtiin komiteoissa ja parlamentaarisesti. Sovintoa suurista linjoista hiottiin kaikkia poliittisia voimia kuunnellen.
Sote-uudistuksen tavoitteet jäivät Juha Sipilän hallituksessa melkein alusta alkaen puoluepoliittisten intohimojen varjoon. Syksyllä 2015 tuore pääministeri Sipilä uhkasi hallituksensa eronpyynnöllä, jos kokoomukselle ja keskustalle tärkeistä asioista ei synny kompromissia. Keskusta sai maakunnat, kokoomus valinnanvapauden ja Timo Soini mahdollisuuden elvistellä jatkossakin ulkoministerinä.
3,5 vuotta myöhemmin tuo kompromissi on se, johon sote kaatuu. Valinnanvapaus eli markkinamalli on vähä vähältä rapauttanut uudistukselta poliittisen tuen.
Eduskunnan työkautta on jäljellä kaksi viikkoa. Siinä ajassa ehtii aloittaa uudistuksen ensi kaudella jatkuvan työn pohjustamisen parlamentaariselta pohjalta. Tilaisuus on itse asiassa erityisen hyvä juuri nyt, kun Sipilän hallitus on käytännössä työnsä tehnyt ja uuden pohjasta ei ole mitään varmaa tietoa. On mahdollisuus ottaa asiat asioina.
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi