Suomalaiset suhtautuvat myönteisimmin vihreisiin ja kielteisimmin perussuomalaisiin, ilmenee tiistaina julkistetusta puoluebarometristä. Vihreään liittoon vähintään melko myönteisesti suhtautuu 45 prosenttia suomalaisista, perussuomalaisiin 24 prosenttia.
Myönteisyyskärjessä toisena on SDP 42 prosentilla. Seuraavina tulevat melko tasaisina kokoomus, keskusta ja vasemmistoliitto, josta myönteisesti ajattelevia on 32 prosenttia.
Vasemmistoliiton myönteisyysluku aleni viime syksyn mittauksesta viisi prosenttiyksikköä. Tutkimuksen tehnyt Kantar TNS pitää vasemmistoliiton tulosta silti erittäin hyvänä. 32 prosenttia on toiseksi paras noteeraus vuodesta 1992 toteutetuissa puoluebarometreissä.
Oppositio yleisesti tyytymätön
Vain 35 prosenttia suomalaisista ajattelee Juha Sipilän hallituksen onnistuneen tehtävissään vähintään melko hyvin. Enemmistö (54 %) on asiasta päinvastaista mieltä, todeten toiminnan olleen vähintään melko huonoa.
Hallitus ei saa hyvää arvosanaa, mutta suomalaisten mielestä oppositio on selvinnyt vielä huonommin. 30 prosentin mielestä oppositio on onnistunut vähintään melko hyvin ja 38 prosenttia ajattelee sen toimineen melko huonosti.
Suurimpien puolueiden kannattajista hallitus saa merkittävämmin tunnustusta vain keskustalaisilta ja kokoomuslaisilta. Ero on kuitenkin suuri ja vastauksissa näkyy keskustalaisten pettymys Sipilän hallitukseen. Kokoomuslaisista 31 prosenttia arvioi hallituksen toimineen hyvin ja 44 prosenttia pitää sen työtä melko hyvänä. Keskustalaisista hyvän arvosanan antoi vain 20 prosenttia.
Kaikkien oppositiopuolueiden kannattajien selkeät enemmistöt ilmaisevat tyytymättömyytensä hallituksen toimintaan, mutta vain demarien enemmistö (57%) on tyytyväisiä oppositioonkaan. Vasemmistoliiton kannattajista 39 prosenttia arvelee opposition toiminnan onnistuneen vähintään melko hyvin, vihreistä tätä mieltä on 40 prosenttia ja perussuomalaisista 32 prosenttia.
Hallitukseen tyytyväisiä on nyt hieman enemmän kuin puoli vuotta sitten. Hallituksen tuorein tulos on sen toimikauden toiseksi paras.
Oppositiota koskevat arviot ovat parantuneet lokakuusta 2015 lähtien. Melkein joka kerta tyytyväisiä on löytynyt enemmän kuin edellisessä mittauksessa. Tuore tulos on opposition paras noteeraus.
Äänestysinto melko matalalla
Äänestysinto on suunnilleen yhtä matalalla kuin viime vaaleissa, joissa äänestysprosentti jäi 67:ään. Nytkin 67 prosenttia aikoo varmasti äänestää eduskuntavaaleissa ja 20 prosenttia kertoi todennäköisesti äänestävänsä.
Iäkkäät ovat todennäköisempiä äänestäjiä kuin nuoret. Iän lisäksi koulutustaso, hyvätuloisuus ja -osaisuus yleisemminkin ovat keskimääräistä aktiivisempaa äänestysosallistumista ennakoivia indikaattoreita.
Ammattiryhmistä keskimääräistä useammat johtajat, ylemmät toimihenkilöt sekä eläkeläiset aikovat varmasti äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa.