Esperi Caren vanhushoivan ongelmien paljastaminen nosti näkyviin koko vanhushoivan ongelmat. Myös Attendossa ja Mehiläisessä on samanlaisia ongelmia: Työntekijöitä on liian vähän, vanhukset jäävät vaille hoivaa ja jopa ruokaa.
Hallitus on puolustautunut vetämällä sote-kortin esiin. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) pitävät ratkaisuna maakuntien perustamista.
Vanhushoiva siirtyisi kunnista maakunnille, jos eduskunta äänestää soten puolesta. Hallituksella on yhden äänen enemmistö soten puolesta.
Nyt vanhuspalvelujen käsittämättömän huono tilanne kaatanee soten. Samat pörriäiset tunkeutuisivat perusterveydenhuoltoon soten myötä. Terveyskeskusten tilalle tulisi joukko yksityisiä sote-keskuksia, joissa etenkin monisairaat voisivat olla isoissa ongelmissa.
Vanhuspalvelut ovat myös äänestäjien ykköshuolena vaaleissa. Tämä on käynyt ilmi monissa mielipidemittauksissa. Tuskinpa järjestetään yhtään isoa vaalitenttiä, jossa vanhusten palvelut eivät nyt olisi puheen kohteena.
Hyvä näin, sillä seuraavan hallituksen tulisi selvittää, miksi vanhuspalvelulaki ei ole toiminut toivotulla tavalla. Sen piti parantaa vanhusten hoivan tilaa.
Kokoomus on pitänyt valinnanvapautta sote-uudistuksen ehtona. Puolueella on omat lobbarinsa yksityisessä terveydenhuollossa.
Tunnetuimmat hahmot ovat kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö, joka siirtyi Mehiläiseen. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty sai pestin liiketoimintajohtajana Terveystalossa.
Esperi Care nosti esiin vanhushoivan luonteen rahantekokoneena. Yksityinen hoivabisnes käärii rahaa.
Kauppalehden mukaan yhtiön arvon on laskettu alentuneen. Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohannille tuli lähtö vasta sen jälkeen, kun ylikansallisen sijoitusyhtiön omistuksessa olevan Esperi Caren brändi – siis rahantekokone – oli uhattuna.
Esperin pääomistajan, brittiläisen sijoitusyhtiö ICG:n managing director ja omistajan ääntä hallituksessa käyttävä Timo Larjomaa vakuutti, että kaikki mahdolliset puutteet korjataan välittömästi ja palautetaan luottamus kaikkien sidosryhmien kanssa. Näinköhän tapahtuu?
Ympärivuorokautisessa hoidossa olevat vanhukset ovat heikkokuntoisia. Kynnys päästä hoivaan on kohonnut vuosien mittaan.
Vanhushoivalla bisnestä tekevät terveysjätit eivät ole palkanneet tarpeeksi työntekijöitä eikä niillä ole haluakaan, kuten Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalaisen puheet osoittavat. Attendossa terveydenhuollon ammattilaiset ovat joutuneet siivoamaan.
Henkilöstömitoitus puuttuu laista. Lähivuosina myös työntekijäpula syvenee sekä yksityisessä että julkisessa vanhustenhoivassa alan työntekijöiden eläköityessä.
Vanhushoivan ratkaisuksi on esitetty kotihoitoa. Kotihoidon ongelmista on tiedetty jo vuosia, mutta ratkaisut ovat yhä puolitiessä.
Yhä heikompi kuntoisten vanhusten on selvittävä kotona pääosin yksin kotihoidon niukkojen resurssien vuoksi.