Miksi Posti irtisanoo taas, Posti- ja logistiikkaunioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen?
– Postin mukaan jaettavan postin määrä laskee ja työt alalla vähenevät. Kilpailijat vievät osansa postimäärästä.
– Tiedämme toki, että digitalisaatio vähentää jaettavaa postia. Se ei kuitenkaan näy työntekijän arjessa, kun tekijöitä on koko ajan vähemmän.
– Työntekijät ihmettelevät, mistä voidaan vähentää, kun töitä on ylitöiksi asti.
Paljonko Posti on irtisanonut viimeisten viiden vuoden aikana?
– Postilla on ollut jatkuvasti jotakin ammattikuntaa koskevia yt-neuvotteluja. Vuonna 2014 Posti sanoi irti 1 132 työntekijää ja sen jälkeenkin on vähennetty noin 500–1 000 työpaikkaa vuosittain.
– Postinjakelusta ja myymälöistä on hävinnyt suuret määrät työpaikkoja. Myös hallinnosta vähennetään koko ajan.
Onko irtisanotuissa lähellä eläkeikää olevia?
– Luonnollista poistumaa, kuten työntekijöiden eläköitymistä, on käytetty hyväksi lähes täysimääräisesti.
– Työntekijät myös lähtevät opiskelemaan, vaihtavat alaa tai jäävät työkyvyttömyyseläkkeelle.
Löytyykö irtisanotuille korvaavaa työtä?
– Huomasimme takavuosina, että SAK:laisista liitoista meidän pieni työttömyyskassamme maksoi suhteellisesti eniten koulutuspäivärahoja.
– Olimme tyytyväisiä, että irtisanotut jäsenemme kouluttautuivat, ja se antoi toivoa heidän työllistymisestään. Niin on käynytkin: Työttömyyteen sidottujen päivärahojen määrä on tullut huikeasti alaspäin.
– Moni on kouluttautunut aivan eri alalle, esimerkiksi hoitoalalle, jossa työtä riittää tulevaisuudessakin.
Mitä PAU voi tehdä?
– Kouluttamamme pääluottamusmiehet istuvat työnantajan kanssa neuvottelupöydässä etsimässä vaihtoehtoja työntekijöiden osa-aikaistamiselle ja työvoiman vähennyksille. Yt:t jatkuvat maaliskuun puoleenväliin saakka.
– PAU haastaa paitsi työnantajaa myös valtio-omistajaa. Valtio vaatii Postin tekemään tulosta ja maksamaan itselleen osinkoja.
Tapahtuuko muualla Euroopassa samoin?
– Ala on suuressa murroksessa myös Euroopassa. Monet postit eivät pysty tulouttamaan valtiolle mitään. Ennemminkin valtiot maksavat erityyppisiä jakelutukia yrityksille, että postipalvelut saadaan säilytettyä.
Toimiiko Posti postilakia vastaan?
– Postin väkeä on vähennetty niin paljon, että haja-alueiden 5-päiväistä jakeluvelvoitetta on vaikea toteuttaa. Postia jää joka arkipäivä jakamatta.
– Nykyhallituksen aloitteesta vuoden 2016 muutos postilakiin mahdollistaa, että Posti saa karsia jakelupäiviä taajamissa.