Riittääkö kotimainen sika, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton Etelä-Pohjanmaan liiton lihavaliokunnan puheenjohtaja, maanviljelijä Sami Yli-Rahnasto?
– Jouluksi saadaan kotimainen sianliha riittämään nippa nappa. Ensi vuonna on eri tilanne, kun osa sikatilallisista lopettaa.
Miksi tilat lopettavat?
– Sianlihan tuotanto on kannattamatonta. Esimerkiksi viime kesän kuivuus nosti rehuviljan hintaa. Hinnankorotus ei kuitenkaan siirtynyt kuluttajahintoihin.
– Arvioiden mukaan sianlihan tuotanto on pudonnut 7–8 prosenttia tämän vuoden aikana. Viime vuonna sianlihan tuotanto väheni 5 prosenttia. Viime vuonna sianlihaa tuotettiin noin 181 miljoonaa kiloa, tänä vuonna noin 169 miljoonaa kiloa. Ensi vuonna sianlihaa tuotetaan vielä vähemmän, ellei tuotanto ala kannattaa.
Kuinka paljon joulukinkkuja tänä vuonna syödään?
– Noin 7–8 miljoonaa kiloa.
Mistä sianlihaa tuodaan?
– Tavallisemmin Tanskasta.
Voiko tuontilihan laatuun luottaa?
– Tuontilihan alkuperästä ei tiedetä yhtä hyvin kuin kotimaisen. Ei tiedetä sian kasvuoloja tai mitä rehua se syö.
– Keski-Euroopassa sioilta katkotaan saparoita. Sitä Suomessa ei tehdä. Täällä sioilla on väljät oltavat.
– Suomessa ei sikoja lääkitä kuin tarpeeseen. Muualla voidaan toimia toisin, vaikka Euroopan unionissa ollaankin.
Onko joulu paras sikasesonki?
– Alkuvuodesta kysyntä on hiljaisempaa. Kesän grillikausi vilkastuttaa lihamyyntiä.
– Suosituin tuote on sika-nautajauheliha.
Onko sikatiloja määrällisesti tarpeeksi?
– Kotimaisen kysynnän kattamiseksi tarvittaisiin 200–300 tilaa lisää.
– Jos kannattavuus kohentuisi, jäljellä olevat sikatilat voisivat investoida ja laajentaa tuotantoaan.
– Teurastamot voivat itse päättää, mihin lihan käyttävät. Jos liha menee makkarateollisuuteen, se on kinkkujen määrästä pois.