Pidit esityksestä kannatuspuheenvuoron. Miksi halusit ammattiliitostasi feministisen, sosionomi Onni Westlund?
– Tuntuisi oudolta ajatella, ettemme olisi feministejä. Feministinen arvopohja kiinnittyy mielestäni hyvin vahvasti sosiaaliseen arvopohjaan.
Päätös ei ollut läpihuutojuttu, sillä osa äänesti vastaan. Miten perustelet heille, että päätös on hyvä?
– Keskustelu liittyi enemmänkin siihen, julistaudutaanko nyt vai myöhemmin feministiseksi ammattiliitoksi. Osa olisi halunnut kuulla laajemmin jäsenyhdistyksiä ja osa pelkäsi päätöksestä tulevaa öyhötystä. Yhteiskunnassa kun jotkut luulevat, että kyse on naisten ylivallasta.
– Pidän tärkeänä, että olemme rohkeita emmekä pelkää muiden kantoja. Sosiaalialan järjestönä meidän on pidettävä kiinni niistä arvoista, joihin uskomme. Meidän lähtökohtamme ovat tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus, jokaisella pitää olla yhteiskunnassa yhdenvertainen asema.
Mikä sai etenkin nuoret kannattamaan liiton muuttamista feministiseksi?
– Me olimme yksimielisiä asiasta. Tietyllä tavalla tämä asia on meille itsestään selvä.
Miten Talentian pitää muuttua?
– Julistautuminen on ensimmäinen tikki. Seuraavaksi sekä liiton hallituksen että alueyhdistysten pitää lähteä yhdessä pohtimaan, mitkä ovat ne keinot, joilla lähdetään ajamaan feministisyyttä vielä vahvemmin ja kuinka tehdään se näkyväksi.
– Ehkä tämä rohkaisee myös muita liittoja tarkastelemaan omia arvopohjiaan.
Mitä feminismi tarkoittaa käytännössä liiton työssä?
– Tuomme keskustelussa entistä enemmän esille tasavertaisuutta. En kiistä, että Suomi on pitkälti tasa-arvoinen maa, mutta meillä on vielä paljon tehtävää.
Missä määrin olet itse feministi?
– Uskon kaikkien ihmisten yhdenvertaisuuteen. Totta kai miehet voivat olla feministejä. Jokaisen on syytä huomata etuoikeutensa ja minkälaisessa asemassa tässä yhteiskunnassa on. Se ei tarkoita, etteikö voisi toimia ja puolustaa niitä arvoja, joihin uskoo.
– Ihmisten tasa-arvoisuus ei ole kiinni siitä, mitä sukupuolta hän edustaa.