Urheilumediassa on spekuloitu viime viikkoina viljalti Veikkausliigan sarjajärjestelmäuudistuksen kiemuroita. Ilta-Sanomien mukaan liigan pelijärjestelmää ollaan rukkaamassa uuteen uskoon jo ensi kaudeksi. Uudistusta pohjustaa elokuusta saakka työskennellyt Pääsarjatyöryhmä 2020, johon kuuluu edustajia Palloliitosta sekä ylimpien sarjatasojen seuroista. Työryhmän tavoitteena on arvioida kilpailukalenteria eli käytännössä ottelumäärää, kolmen korkeimman tason eli liigan, Ykkösen ja Kakkosen sarjajärjestelmiä sekä Suomen Cupin pelitapaa vuodesta 2020 alkaen.
Veikkausliigan osalta keskeisin ongelma on pelimäärä. 33 ottelua on liikaa, ja pelaajille ei jää tarpeeksi aikaa palautua ja harjoitella laadukkaasti. Työryhmä on oikeilla jäljillä korostaessaan yhden ottelun viikkorytmin merkitystä.
Helpoin tapa järkevöittää ottelumäärää olisi siirtyä takaisin hyvään ja toimivaan systeemiin eli 14 joukkueen liigaan, jolloin jokainen joukkue pelaisi kauden mittaan 26 ottelua sarjan ollessa perinteiseen tapaan kaksinkertainen. Nykymuotoinen kolminkertainen sarja on tasapuolisuuden kannalta ongelmallinen – osa joukkueista saa edellisen kauden tuloksen perusteella enemmän kotiotteluita.
IS:n tietojen mukaan työryhmä ei halua kuitenkaan muuttaa liigan joukkuemäärää. Ryhmän mallissa ottelumäärää vähennettäisiin pelaamalla ensin kaksinkertainen runkosarja, minkä jälkeen liiga jakaantuisi ylä- ja alaloppusarjaan. Eikä tässä vielä kaikki. Työryhmä esittää IS:n mukaan neljännen europaikan ratkaisemista pudotuspeleillä, joissa mukana olisi myös alaloppusarjan kaksi parasta joukkuetta. Kolme ensimmäistä europaikkaa menisivät perinteiseen tapaan mestarille, sarjakakkoselle ja Cupin voittajalle.
Olen pitänyt jalkapallossa arvokkaana asiana sitä, että lajissa kaikki sarjaottelut ovat yhtä tärkeitä. Jatkossa näin ei enää ehkä ole. Loppusarjat voi ehkä pitkin hampain hyväksyä, mutta lopullisia sijoituksia ja europaikkoja ei tulisi sarjamuotoisessa liigassa ratkaista yksittäisissä otteluissa – varsinkaan siten, että mukaan pääsevät villillä kortilla alkukauden vihkoon vetäneet joukkueet. Kaiken lisäksi pudotuspelejä ehdittiin jo kokeilla 1990-luvulla liigassa. Seurauksena oli kaikkien aikojen floppi.
Kerrasta poikki -kilpailu on toki perinteisesti ollut myös osa lajifolklorea. Ennen tämä oli Suomen Cup, joka on valitettavasti tuhottu täydellisesti. Tälläkin kilpailulla on oikeasti jopa Suomessa erittäin kunniakas historia. Cupin osalta työryhmän ajatukset ovat vielä hämärän peitossa.
Jos jotain muutosta tarvitaan, niin se pitäisi tehdä sarjojen laajentamisen kautta. Työryhmän esityksessä positiivisin kohta onkin Ykkösen tulevaisuutta koskeva esitys, jonka mukaan Ykkönen laajenisi tulevaisuudessa 12 tai 14 joukkueen sarjaksi. Toinen hyvä ajatus on se, että jatkossa Kakkosen lohkovoittajat nousisivat suoraan. Nykyinen pudotuspelijärjestelmä on epäoikeudenmukainen.
Helpoin tapa järkevöittää Veikkausliigan ottelumäärää olisi siirtyä 14 joukkueen liigaan.
Suomalaisen edustusjalkapallon suurin haaste on seurojen talous. Esimerkiksi Ykkönen on sarja, jossa on liigan menot, mutta tulopuoli on huomattavasti pääsarjaa pienempi heikomman medianäkyvyyden takia. Tilannetta voisi parantaa ottamalla enemmän seuroja mukaan valtakunnallisiin sarjoihin, koska kyseessä on viime kädessä paikallinen kilpailu muita lajeja ja viihdemuotoja vastaan. Tämä on asia, joka on todettu tälläkin palstalla lukuisia kertoja viime vuosien aikana. Jalkapallo on kuitenkin Suomen suosituin laji tällä hetkellä harrastajamäärillä mitattuna.
Palloliitosta ei ole toistaiseksi kommentoitu millään tavalla uudistuksen ympärille virinnyttä keskustelua. Julkisuuteen esitysten kanssa on tarkoitus tulla marraskuun alussa. Sitä ennen visiot menevät Veikkausliigan hallituksen käsittelyyn.
Työryhmässä FC Interiä edustava tekninen johtaja Vesa Mäki totesi Ilta-Sanomille kamalinta kaikesta olevan, ettei mitään muutettaisi. Tämä on erittäin huono argumentti. Liigan sarjajärjestelmää on muutettu viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana peräti yhdeksän kertaa – useimmiten ilman kunnollista sisältöanalyysia. Muutos pelkän muutoksen takia ei riitä perusteluksi. Tämän on viimeistään Sipilän hallituksen sote-kompurointi osoittanut. Tarvitaan myös tarkkaa ja laadukasta analyysia ongelmista ja mahdollisuuksista.
Vakiokupongilla jatketaan Englannin sarjojen parissa. Valioliigan kohteista mielenkiintoisin on eittämättä kohde 5, jossa iskevät yhteen suurseurat Arsenal ja Liverpool. Molemmat joukkueet purjehtivat tällä hetkellä pitkässä tappiottomassa putkessa. Tasapelistä lähdetään siis liikkeelle, ja se varmistetaan kakkosella. Arsenalin puolustus oli ongelmissa sunnuntaina Palacea vastaan, ja Poolin tehokkuus on sille liikaa.
Lauantain kierros on myös muilta osin erittäin kinkkinen, ja pomminvarmoja kohteita on vaikea löytää. Valioliigan puolella on syytä luottaa kotijoukkueiden voimaan kohteissa 2 ja 4 eli lapulle ykköset sekä Evertonille että West Hamille.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 3.11. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 2(X), 1, X(2), 2(X), 1, 2(X), 2(X), 1, 1, 2(X), 1.