Koko syksyn jatkuneessa irtisanomislaissa eletään välirauhan kautta. Jatkosota on edelleen mahdollinen, jos hallitus ei ymmärrä, että kolmikantainen valmistelu tarkoittaa aitoa kolmikantaa, ei sitä, että järjestöt tulevat kuulemaan valmiit päätökset.
Työtaisteluiden keskeyttäminen tuli mahdolliseksi hallituksen myönnyttyä irtisanomislain radikaaliin muuttamiseen viime viikolla. Kysymys ei välttämättä ollut vain aidosta sovinnonhalusta vaan taipumisesta pakon edessä. Päivää myöhemmin lainsäädännön arviointineuvosto nimittäin lyttäsi aiemman lakiluonnoksen niin, ettei esitystä sen pohjalta olisi voitu eduskuntaan viedäkään.
”Arviointineuvoston näkemyksen mukaan esityksessä ei ole riittävästi perusteltu oletusta irtisanomiskynnyksen noususta ja sen aiheuttamasta työllistämisen esteestä”, lausunnossa muun muassa todetaan, mutta kiitetään sitä edes hyvästä yleiskielestä.
Ay-liike vaati irtisanomislain vetämistä kokonaan pois valmistelusta ja neuvotteluja pienten yritysten työllistämiskynnyksen alentamisesta puhtaalta pöydältä. Muodollisesti tätä ei tapahtunut, asiallisesti ottaen kyllä. Jos alustavassa sovinnossa edetään maaliin asti, irtisanomisen syyn ”asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on kokonaisarvioinnissa otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.”
Näin tehdään jo nyt. Lakiin kirjataan käytännössä nykyinen oikeuskäytäntö. Tämän totesivat monet ammattiliitotkin.
Jos lain perustelut kirjoitetaan aidossa kolmikantaisessa hengessä ja se etenee jo muutaman viikon kuluttua eduskuntaan, on ratkaisu itse asiassa elegantti ja suomalaisen työmarkkinaperinteen pitkän linjan mukainen: kukaan ei saa selkävoittoa, ja kaikki säilyttävät kasvonsa. Ay-liike sai mitä halusi, mutta hallitus perääntyi tavalla, joka ei näytä antautumiselta ulkoparlamentaarisen painostuksen edessä.
Lisäksi aktiivimallia päästään korjaamaan yhteistyössä. Pääministeri Juha Sipiläkin sen lopulta myönsi: aktiivisuusehdot on määritelty liian tiukoiksi. Normaalin ahkeruuden ja aktiivisuuden pitäisi riittää.
Kiinnostava yksityiskohta ratkaisussa on Suomen Yrittäjien siivoaminen siitä kokonaan pois. SY on näyttänyt välillä johtavan koko hallitusta. Nyt sen ”ratkaisuesitykset” kiistassa olisivat olleet bensaa liekkeihin. Hallitus sai työmarkkinaoppia raskaimman jälkeen. Kannattaa neuvotella niiden kanssa, jotka hakevat ratkaisua, ei provokaatiota.
kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi