IPCC:n eli kansainvälisen ilmastopaneelin tuore raportti on aiheuttanut huolta ja pärisyttänyt partoja ympäri maailmaa. Mikään elämän osa-alue ei säästy ilmaston lämpenemisen haitoilta, ja tämä koskee myös jalkapalloa. Paitsi että lämpeneminen tulee muuttamaan pelin olosuhteita kaikkialla, voitaisiin myös futiksen päättävissä elimissä herätä päivittämään toimintaa ympäristölle suotuisammaksi.
Viimeistään viime kesänä suomalaisillekin futiksen ystäville tulivat tutuiksi pelaajien juomatauot kesken otteluiden. Sekä kotoinen Palloliitto että ylikansallinen FIFA ovat ohjeistaneet seuroja ja tuomareita matsien järkevään tauottamiseen, ja lyhyitä nesteytyshetkiä nähtiinkin sekä Suomen liigakentillä että esimerkiksi kesän MM-kisoissa Venäjällä.
Jos ja kun hellejaksot pitenevät ja lämpötilat nousevat ympäri maailman, voi pelaaminen muuttua jossain päin maailmaa jopa hengenvaaralliseksi. Rapakon takana jenkkifutiksessa ongelma on jo nyt todellinen: jefukentillä menehtyy vuosittain useita pelaajia lämpöhalvaukseen, pääasiassa nuoria yliopistopelaajia, joiden turvallisuuteen ei ole kiinnitetty samalla tavalla huomiota kuin liigastarojen. Vaikka meikäläisen jalkapallon pelaajilla peliasu on kevyempi kuin amerikkalaisilla kollegoillaan, on varoitus syytä ottaa vakavasti. Moni onkin ollut jo huolissaan erityisesti Qatariin vuodeksi 2022 suunnitelluista MM-kisoista myös tästä näkökulmasta.
Helteet eivät ole ainoa ilmastonmuutoksesta seuraava futikselle turmiollinen ääri-ilmiö.
Aina silloin tällöin keskusteluun nousee ajatus siitä, pitäisikö Suomessakin siirtyä sarjafutiksessa pelaamaan keskieurooppalaiseen tapaan syksystä kevääseen. Ilmaston lämpeneminen saattaa tehdä tästä piankin sekä pelaajien että katsojien kannalta houkuttelevan vaihtoehdon: pitkän päälle hirmuhelteet tekevät pelin seuraamisesta katsomossakin epämiellyttävää.
Helteet eivät ole ainoa ilmastonmuutoksesta seuraava futikselle turmiollinen ääri-ilmiö. Esimerkiksi Britanniassa on jo huomattu lisääntyneiden sateiden ja tulvien paitsi estävän otteluita ja harjoituksia myös tuhoavan kenttiä. Ongelma on suurin alasarjoissa ja harrastefutiksessa, mutta myös isot liigaseurat kärsivät.
Viimeistään nyt pitäisi myös lajiliitoissa sekä kansainvälisissä kattojärjestöissä herätä muuttamaan toimintaa ilmastolle ystävällisemmäksi. Kuten Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Vesa Rantanen kolumnissaan jokunen viikko sitten totesi, urheilun on ”vedettävä pää pois eltaantuneesta mustikkasopasta ja ryhdyttävä kantamaan vastuuta maailmasta”. Aivan erityisesti tämä koskee jalkapalloa, jota on riivannut mammuttitauti jo aivan liian kauan.
Tälläkin palstalla on kirjoitettu rivikaupalla arvokisoihin liittyvästä korruptiosta, mahtipontisten stadionien rakentamisesta siirtotyöläisten selkänahasta sekä kisapaikkojen jäämisestä ottelutapahtumien päätyttyä heitteille. Kaikki tämä on myös ilmaston kannalta absurdia. Jatkossa arvokisoja myönnettäessä tulisikin suosia järjestäjiä, joilla on tarjota valmiit tai lähes valmiit fasiliteetit. Etenkin FIFAn hiilijalanjälki on tällä hetkellä jättiläismäinen, ja sitä on tietoisesti pyrittävä pienentämään.
Onneksi peli ei ole vielä menetetty. IPCC:n raportti valoi uskoa siihen, että maapallo kyetään säilyttämään elinkelpoisena, kunhan vain alamme toimia. Jo nyt monissa seuroissa on otettu edistysaskelia, joista kelpaa ottaa mallia. Toveri Alavuotunki kirjoitti tovi sitten tällä palstalla täysin vegaanisesta ja hiilineutraaliuteen pyrkivästä Forest Green Roversista, joka on satsannut myös ottelutapahtumiensa ympäristöystävällisyyteen. Muovi on sen stadionilla täysin pannassa, sähkö tuotetaan osin omin aurinkopaneelein, ja matseihin tulijoille tarjotaan latauspisteitä sähköautoille. Seura on vieläpä rakentamassa uutta stadionia kokonaan puusta, mikä toki ei ole ihan niin uusi juttu kuin uutisoinneista voisi kuvitella – kokonaan puiset katsomorakenteet löytyvät jo niinkin eksoottisesta paikasta kuin Vantaan Myyrmäki. Mutta jos pienellä budjetilla operoiva aladivariseura pystyy tähän, mikseivät isommat toimijatkin?
Viikon vakiorivillä on Valioliigaa ja Championshipiä. Kohteen kuusi vierasjoukkue West Ham koki kovia viime viikonloppuna, kun Andri Jarmolenko kompastui nurmeen ottelussa Tottenhamia vastaan ja hajotti akillesjänteensä. Hammersien sairastupa on jo ennestään täynnä keskikenttäpelaajia, joten lauantain ottelusta Leicesterin vieraana ei tule helppoa. Luotetaan tässä ”Kettuihin” varman ykkösen verran.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 27.10. klo 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(2), 1, 2(x), 1, 1, 1, 1(x), 1, 1(x), 1, 1(x), 1(x).