Keskustalainen pääministeri Juha Sipilä on korostanut moneen otteeseen, että hallitus ei voi ulkoistaa työllisyyden hoitoa muille tahoille. Tällä pääministeri on puolustanut hallituksen tunkeutumista työmarkkinapolitiikan kentälle. Laajaksi riidaksi paisuneen pienten yritysten irtisanomissuojan heikennyskiistan varjossa käydään taistelua työmarkkinapolitiikan pelisäännöistä.
Työnantaja- ja työntekijäjärjestöt ovat istuneet hallitusten kokoonpanosta riippuen enemmän tai vähemmän yhdenvertaisina kumppaneina hallituksen kanssa samassa pöydässä vaikuttamassa työelämän ja eläkepolitiikan lakien kirjoittamiseen.
Sipilän hallitus haluaa siirtää kolmikantaisen sopimisen ellei lopullisesti, niin ainakin mahdollisimman pitkälle sivuun ja sitä kautta historiaan.
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen on julistanut avoimesti, että järjestö haluaa viedä valtaa ay-liikkeeltä. Entisenä yrittäjänä Sipilä on sopinut oivallisesti kumppaniksi projektiin.
Pienten yritysten irtisanomissuojan heikentäminen olisi voitto Pentikäisen kovalle linjalle. Tosin hän ei olisi tähänkään tyytyväinen, sillä irtisanomiskynnys olisi järjestön mukaan liian monen lukon takana.
Yrittäjät haluaa kurittaa ay-liikettä myös lopettamalla ay-jäsenmaksujen keräämisen ja tilittämisen.
Suomen Yrittäjät onkin isossa roolissa meneillään olevassa hallituksen ja ay-liikkeen välisessä riidassa. Järjestö hylkäsi Sipilän kilpailukykysopimuksen yhteydessä tarjoaman kompromissin, jossa järjestäytymättömät yritykset olisivat saaneet samat oikeudet paikalliseen sopimiseen järjestäytyneiden yritysten kanssa.
Järjestö haluaa laajentaa paikallista sopimista, mutta ilman luottamusmiesjärjestelmää. Tämä ei käy ay-liikkeelle.
Irtisanomissuojan heikennys alle kymmenen työntekijän yrityksissä on Sipilän kädenojennus Suomen Yrittäjille, jonka kompromissikyky lähentelee nollaa.
Pien- ja mikroyrityksillä on merkittävä rooli työllistäjinä, mutta ei millä ehdoilla tai keinoilla tahansa. Hallitus ja Suomen Yrittäjät vahingoittavat pienyrittäjien toimintaedellytyksiä ajamalla vääränlaisia keinoja työllistämiskynnyksen madaltamiseen.
Pääministeri on sortunut yhden tahon edunajopolitiikan pyöritykseen. Ei ihme, että ay-liikkeen kamelin selkä katkesi, sillä työntekijät ovat joutuneet kiky-sopimuksen kautta hallituksen politiikan maksajiksi.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi