Riisuttu elämä on kokemustarina mielenterveytensä kanssa kamppailevan ihmisen elämästä. Se on raadollinen kertomus siitä, millaisia asioita mielenterveyskuntoutuja tai -toipuja joutuu käymään läpi.
Viiltävän todellinen ja rosoisen satuttava tarina perustuu Tim Saarisen elämään. Saarinen myös esittää Riisutun elämän pääosan. Hänen lisäkseen näyttämöllä nähdään Mikaela Mansikkala, joka esittää sivuosat.
On monella tavalla aivan valtavaa, miten Saarinen marssittaa koko elämänsä vastoinkäymiset ja kipupisteet näyttämölle.
Teos on viiltävän todellinen ja rosoisen satuttava.
Rosoinen elämä
Teemoitukseltaan Riisuttu elämä on juuri niin rajua kuin Saarisen elämäkin. Esiin nousevat huostaanotto, koulukiusatuksi tuleminen, seksuaalinen hyväksikäyttö, masennusjaksot ja kodin puutteessa osoite mielisairaalassa.
Esitystä seuratessa toivoo parasta, mutta tietää jo valmiiksi, että jokaisen askeleen alla saattaa olla olla uusi kuoppa, jonne päähenkilö todennäköisesti putoaa.
Tästä huolimatta Riisuttu elämä on myös toivoa valava teos. Sen päähenkilö ei selvästi halua luopua elämästään ja jossain reunamilla pilkahtelee jatkuvasti pieniä valoja.
Samalla esitys murtaa yleistä käsitystä syrjäytymisestä – Saarinen ei jää hoitoa tarjoavaan yksikköön tai kotiin makaamaan vaan on aktiivinen toimija omassa elämässään. Hän on voimakkaasti mukana mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilöstön muodostamassa Klubitalo-yhteisössä. Lisäksi hän yrittää löytää töitä ja niitä saatuaan myös työskentelee ahkerasti muun muassa vartijana ja bussikuskina.
Jokainen yritys kuitenkin tuntuu päättyvän ennemmin tai myöhemmin siihen, ettei mieli kestä kaikkia taakkoja, joita sille asetetaan. Omalta osaltaan esitys osoittaa senkin, miten huonosti useat työnantajat osaavat suhtautua mielen järkkymiseen.
Rehellinen kuvaus
Riisuttu elämä on varsin osuva kuvaus ja ehkä ensimmäinen rehellinen esitys siitä, miten mielenterveyskuntoutujat saavat apua tai tarkemmin, eivät saa tässä yhteiskunnassa.
Teos osoittaa, miten ihmisiä siirrellään paikasta toiseen kuin karjaa tai huonekaluja. Esitys raapaisee myös sitä, miten paljon apua tarvittaisiin ja miten vähän ja yksipuolisesti sitä on saatavilla.
Teos myös näyttää toipujan yksilönä, jonka kulkema tie ja elämä on yksi monista. Samalla se muistuttaa, että olosuhteista huolimatta ihan jokaisen elämä on samanarvoinen muiden kanssa.
Riisutun elämän arvot ei varsinaisesti ole sen tekstissä, vaikka se ehdottomasti kuulemisen ja näkemisen arvoinen onkin. Sen suurin arvo on siinä, että se tekee Saarisen ja hänen elämänsä sekä kokemuksensa näkyviksi ja antaa hänelle äänen, joka kuullaan.
Esityksen ilmeinen henkilökohtaisuus pakottaa katsojan ajattelemaan ympäröivää maailmaansa uudelleen ja kriittisemmin. Teos myös muistuttaa, että samankaltaisia tarinoita on paljon ja on aika avata silmät ja korvat niille.
Kaunis mieli
Riisuttu elämä ei varsinaisesti ole näytelmä vaan enemmänkin esitys. Se on monologi, jota on väritetty sieltä täältä dialogilla. Mikaela Mansikkalan pienet sivuosat ovat merkityksellisiä ja tukevat Tim Saarista lavalla, mutta ennen kaikkea on kyse Saarisesta ja hänen elämästään. Hän täyttää näyttämön voimakkaalla läsnäolollaan, rohkeudellaan ja elämällään.
Eveliina Lafghanin ohjaama esitys pysyy alun pienen haparoinnin jälkeen hyvin kasassa, eikä se notkahda missään kohtaa.
Riisutun elämän taustalla on Taiteen Sulattamon Kaunis mieli -hanke. Se kouluttaa Suomeen ensimmäiset kulttuurikokemusasiantuntijat, jotka kertovat taiteen avulla omasta elämästään ja kokemuksistaan.
Riisuttu elämä. Koko-teatteri ja Taiteen Sulattamo, Helsinki. Käsikirjoitus Tim Saarisen tekstin pohjalta: Eveliina Lafghani, Raisa Omaheimo. Ohjaus: Eveliina Lafghani. Rooleissa: Tim Saarinen, Mikaela Mansikkala. Ääni- ja valosuunnittelu: Pekko Saukkonen.