Presidentti Sauli Niinistö puhui tiistaina New Yorkissa YK:n yleiskokouksessa siitä, miten rauha ja turvallisuus, ihmisoikeudet sekä kehitys eivät ole kestäviä ilman naisten ja nuorten osallistumista.
Niinistö vetosi Suomen nimissä kaikkiin jäsenmaihin ja pääsihteeriin ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten välisen tasa-arvon pitämiseksi etusijalla YK:n toiminnassa.
Samana päivänä hallituspuolueet – keskusta, kokoomus ja siniset – pesivät omaa jälkipyykkiään Suomessa annettuaan tukensa ulkoministeri Timo Soinin (sin.) tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia väheksyville puheille.
Hallituspuolueet ilmaisivat tukensa ja ohittivat ulkoministerin Suomen ulkopoliittisen linjan vastaiset puheet äänestämällä Soinin luottamuksen puolesta eduskunnassa.
Soinin avoin tuki viime keväänä Ottawassa abortinvastaisessa mielenosoituksessa ja iloitseminen Argentiinan abortinvastaisista päätöksistä ei riittänyt hallituspuolueille Soinin syrjäyttämiseen.
Soini vetosi populisteille tyypillisesti sananvapauteen. Soini jakaa aikansa yksityiseen ja ministerin aikaan, ja yksityishenkilönä hän ottaa erivapauden kertoa Suomen linjan vastaisia näkemyksiä.
Soinin tekopyhät puheet eduskunnassa henkilökohtaisesta vakaumuksesta olivat vastenmielistä kuunneltavaa. Hän sovitteli päälleen marttyyrin viittaa ja lähes onnistui.
Miten farisealaisilta näyttävät ulkoministeriön virkamiesten kirjoittamat puheet, joissa Soini puolustaa maailmalla tyttöjen ja naisten lisääntymisterveyttä? Kokoomus ja keskusta ovat antaneet tukensa ja pistäneet arvovaltansa likoon farisealaisuuden puolesta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vakuutti Suomen kehityspoliittisen linjan olevan edelleen muuttumaton. Ulkoministeriön linjapuheet eivät muutu, mutta uskottavuus on heikentynyt.
Eduskunnan enemmistön äänestystulos jätti epäilyksen siitä, miten tyttöjen ja naisten oikeuksia ylipäänsä arvostetaan. Arvokysymykset ovat tärkeitä äänestyspäätöksissä.
Jo 1980-luvulta lähtien arvojen merkitys kansalaisten poliittisten päätösten taustalla on vahvistunut. Kokoomus ajoi äänestyksessä kahdella raiteella, ja valtapolitiikka jyräsi arvopolitiikan.
Tätä tosiasiaa ei muuta kolme äänestyksessä hiljaa istunutta naiskansanedustajaa. Aborttikeskustelu saattaa jättää yllättävän syvät jäljet, jotka näkyvät ensi kevään eduskuntavaaleissa.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi