Miten osatyökykyisten työllistyminen etenee, johtaja Jaana Pakarinen Vatesista?
– Julkinen keskustelu on muuttunut osatyökykyisiä tukevaksi. On ymmärretty, että he ovat varteenotettavaa työvoimaa, koulutettua ja ammattitaitoista.
– Yleinen työllisyysaste on kohonnut 72 prosenttiin, mutta esimerkiksi vammaisten henkilöiden työllisyysaste ei ole noussut samassa suhteessa. Tähän pitäisi kiinnittää huomiota.
Osatyökykyiset ovat hyvin erilaisia, kuten muutkin työntekijät.
– Hallitus on toimillaan kohentanut osatyökykyisten työllistämistä. Esimerkiksi aktiivimalli tosiasiallisesti tukee ja kannustaa erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä hakeutumaan työmarkkinoille. Kaikki aktivointiin tähtäävät päätökset ovat kannatettavia.
Muuttuvatko asenteet?
– Kyllä. Ne muuttuvat vähitellen myönteiseen suuntaan.
– Emme puhu työttömistä tai työllisistä heterogeenisenä eli keskenään samanlaisena joukkona. Kuten muutkin työntekijät, osatyökykyiset ovat toisiinsa verrattuna hyvin erilaisia.
Mitä pitäisi tehdä?
– Jokaisen työnantajan pitäisi olla valmis palkkaamaan kaikenlaisia työntekijöitä. Toisaalta työnantajat eivät voi ilmoittaa haluavansa palkata osatyökykyisen henkilön. Sekin olisi syrjintää.
– Ministeriöissä ja työnantaja- sekä palkansaajajärjestöissä osatyökykyisten työllistymistä edistetään muun muassa kampanjoin. Osatyökykyisten työllistyminen lisää verotuloja ja vähentää sosiaalisten tukien käyttöä. Lisäksi heidän työ- ja toimintakykynsä pysyy yllä ja he saavat tärkeän osallisuuden kokemuksen yhteiskunnasta.
Mitkä ovat Vatesin tavoitteet?
– Marginaaliset ryhmät pitäisi huomioida muun muassa digitaalisissa palveluissa. Kaikki eivät esimerkiksi saa verkkopankkitunnuksia.
– Vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien nuorten koulutuspolku pitää saada toimimaan. Tukea pitäisi lisätä toisen asteen koulutuksessa ja erityisesti työelämään siirryttäessä.
– Oppilaiden olisi saatava myös työssä oppimisen paikkoja ja työllistyttävä pitempiaikaisesti määräaikaisuuksien sijaan.
Miten sosiaaliturvaa pitäisi kehittää?
– Sosiaaliturvan tarkoituksena on, että ihminen pärjää jokapäiväisessä elämässään. Sosiaaliturvan tulisi myös tukea työhön pääsyä, niin että toimeentulo säilyy riittävänä ja että työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa.
Mikä on Keko-hanke?
– Pääpiirteissään Vates toimii puolueettomana koollekutsujana ja kokoaa alueen eri toimijat samaan pöytään, jotta he voisivat tehdä yhteistyötä työllistymisen kehittämisessä.
– Esimerkiksi kuntien sosiaalitoimi, TE-toimistot ja järjestöt ovat löytäneet toisensa ja vieneet työllistymishankkeita eteenpäin uudella tavalla.