Politiikasta kiinnostuneilla on edessään jännittävä kahdeksan kuukautta. Tällä viikolla työnsä aloittavan eduskunnan työtä hallitsee väistämättä kysymys, miten käy sosiaali- ja terveyspalveluille ja maakunnille. Maakuntien kaatuessa jäävät myös yhdet vaalit väliin.
Sote- ja maakuntauudistus on poikkeuksellisen heikon kannatuksen varassa sekä eduskunnassa että kansalaisten keskuudessa. Hallitus saattaa ajautua loppumetreillä samanlaiseen tilanteeseen kuin Alexander
Stubbin (kok.) hallitus, joka äänesti eduskunnassa omia esityksiään vastaan.
Epäily sote-uudistuksen kaatumisesta perustuslakivaliokunnassa kasvaa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ehdi korjaamaan hallituksen monin tavoin vuotavaa esitystä.
Hallitus ei esimerkiksi kyennyt tai halunnut ennakoida keväällä EU-direktiivin seurauksena vahvistunutta tietosuojaa. Hallituksen esitys arkaluontoisten henkilötietojen käsittelystä on epäselvä.
Hallituksen tekemät muutosesitykset perustuslakivaliokunnan esittämiin puutteisiin eivät takaa riittävää suojaa monituottajamallissa. Sote onkin lähellä kaatua kokoomuksen ajaman vallinvapauden säätelyn heikkouteen.
Soten kaatuessa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen hallitsee eduskuntavaaleja. Se saattaa muuttaa vaalikeskustelujen asialistaa. Sotu-vaalien sijaan saadaankin sote-vaalit, ja keskustelu sosiaaliturvan uudistamisesta jää soten varjoon.
Soten kaatuminen ei ole katastrofi, vaikka hallituspuolueet ovat uhkakuvaa maalailleet. Kaikki puolueet
haluavat sosiaali- ja terveyspalvelujen toimivan nykyistä paremmin ja kustannustehokkaammin. Näkemykset järjestämistavoista poikkeavat.
Eduskunnan kokoonpanolla on suuri merkitys. Pääministeripuolueella on paljon valtaa hallituksen kokoonpanoon ja hallitusohjelmaan. Punavihreä hallitus tarjoaa aidon vaihtoehdon Sipilän hallituspolitiikalle.
Äänestysaktiivisuuden kannalta on olennaista, mikä asiat ovat vaalikamppailun keskiössä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vastuuttomat puheet maahanmuutosta saivat jo arvioimaan, että tulossa on maahanmuuttovaalit.
Maahanmuutto on tärkeä teema, mutta sen varjoon ei saa jäädä ihmisten arkeen suoraan vaikuttavat asiat, kuten työelämän murros, koulutus ja sosiaaliturvan muutos sekä ilmastonmuutoksen torjuminen.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi