Yhdysvallat on perinteisesti tarjonnut Afrikan maille kauppaetuja AGOA-sopimuksen mukaisesti. AGOA:n puitteissa Afrikassa valmistettuja tuotteita voidaan viedä Yhdysvaltoihin ilman tuontimaksuja ja tulleja. Silloin tällöin joku sopimuksen maista on poistettu edunsaajista ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.
The Conversation Africa -nettijulkaisussa Toronton yliopiston apulaisprofessori Garth Frazer kirjoittaa Donald Trumpin valintaa seuranneesta merkittävästä muutoksesta Yhdysvaltojen kehitysmaapolitiikassa. Yhdysvallat on viemässä Ruandalta sen AGOA-edut, koska maa haluaa rajoittaa käytettyjen vaatteiden tuontia Yhdysvalloista.
Suuri osa amerikkalaisten hylkäämistä vaatteista päätyy keräyspisteiden kautta afrikkalaisille vaatemarkkinoille. Lahjoituksina saadut vaatteet ovat halpoja ja tavallaan siis hyödyttävät köyhiä afrikkalaisia.
Suuri osa amerikkalaisten hylkäämistä vaatteista päätyy keräyspisteiden kautta afrikkalaisille vaatemarkkinoille.
Käytettyjen vaatteiden tuonnilla on kuitenkin ollut erittäin kielteisiä vaikutuksia Afrikan maiden omaan tekstiili- ja vaatetuotantoon ja niiden luomiin työllistymismahdollisuuksiin.
Frazer ei ota kantaa siihen, edistävätkö käytettyjen vaatteiden tuontikiellot Afrikan maiden omaa vaateteollisuutta vai onko seurauksena vain uusien vaatteiden halpatuonti Aasiasta.
Sen sijaan huolestuttavaa on, että kun Itä-Afrikan yhteisöön (EAC) kuuluvat maat päättivät rajoittaa käytettyjen vaatteiden tuontia, Yhdysvallat uhkasi viedä niiltä AGOA:n tarjoamat edut.
Uhkauksen pelottamina Uganda, Tansania ja Ruanda päättivät perua tuontirajoitukset. Ruanda jätti kuitenkin osan rajoituksista voimaan ja Yhdysvallat päätti viedä siltä vaatetusalaa koskevat AGOA-edut.
Käytettyjen vaatteiden kaupasta EAC-maiden kanssa kertyi huippuvuonna 2012 Yhdysvalloille 43 miljoonan dollaria eli noin 38 miljoonan euron vientitulot. Summa vastasi 0,003 prosenttia kaikista Yhdysvaltojen vientituloista.