Sotekriitikot ovat varoittaneet terveysalan bisneksen kermankuorinnasta, jos valinnanvapaus toteutuu. Kermankuorinnassa isot terveysalan jätit, kuten Mehiläinen, Terveystalo ja Pihlajalinna valitsevat helpoimmin hoidettavat potilaat päältä. Vaikeasti hoidettavat potilaat jäävät julkisten palvelujen sote-asemille.
Kermankuorintaa yritetään padota lainsäädännöllä. Kaikkien sote-asemien on hoidettava kaikkia. Sote-asemien rahoitus järjestetään kapitaatioperiaatteella eli sote-asemat saavat kiinteän korvauksen.
Alkukesästä syntyi kova kohu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehitteillä olevasta potilaiden pisteytysjärjestelmästä. Tarkoitus on kehittää kriteerejä, joiden pohjalta sote-keskusten saama korvaus maksetaan.
Kuntien valtionosuudet määritellään siten, että esimerkiksi väestön ikääntyminen otetaan huomioon. Nyt eri väestöryhmille haetaan painoarvoja sote-kustannusten pohjaksi. Esillä ovat olleet muun muassa ikä ja Kelan erikoiskorvattavat lääkkeet.
Merkkejä tulevista ongelmista saatiin, kun Pihlajalinna ilmoitti laittavansa hanskat tiskiin Jyväskylässä. Se lopettaa valinnanvapauskokeilun lokakuussa kannattamattomuuteen vedoten.
Pihlajalinnan mukaan Jyväskylän kapitaatioperiaatteella maksama korvaus ei kata kuluja, koska potilaaksi on hakeutunut paljon monisairaita.
Pihlajalinna valittaa juuri siitä, mikä on kermankuorinnan ydintä. Hoitoon hakeutuu sairaita ihmisiä, joiden hoito maksaa. Niinpä nyt vajaat 700 potilasta siirtyy julkiseen terveydenhuoltoon tai toiselle yksityiselle palvelujen tarjoajalle.
Kansanedustajien hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään nyt. Yksityisten palvelujentuottajien on maksettava osakkeenomistajilleen osinkoja. Tämän kustantavat suomalaiset veronmaksajat. Jo nyt veronmaksajat kustantavat yksityisiä terveyspalveluja Kela-maksuina.
Suurimmat terveysjätit Mehiläinen ja Terveystalo ovat kasvattaneet vauhdikkaasti liikevaihtoaan. Mehiläisen liikevaihto kasvoi jo kolmatta vuotta peräkkäin, ja kasvu oli 28 prosenttia viime vuonna.
Liikevaihto nousi 755,5 miljoonaan euroon, ja tilikauden voitto lähes kolminkertaistui 37,4 miljoonaan euroon. Liikevaihdon ja voiton odotetaan kasvavan myös tänä vuonna.
Toisen jätin eli Terveystalon liikevaihto oli viime vuonna 689,5 miljoonaa. Se listautui viime vuonna Helsingin pörssiin ja osti muun muassa Diacorin. Yhtiö tavoittelee pitkällä aikavälillä reilusti yli 10 prosentin voittoa liikevaihdosta. Tilikauden voitosta maksetaan vähintään 30 prosenttia osinkoina.
Terveysbisnes keskittyy voimakkaasti. Valinnanvapauden maailmassa tämä on uhka, jos sote-palvelut ovat vahvasti riippuvaisia näistä jäteistä. Väistämättä se nostaa myös kustannuksia tai heikentää monisairaiden usein kallistakin hoitoa.
Hallituspoliitikot, etenkin perussuomalaiset ollessaan hallituksessa, hehkuttivat pienten sote-alan yritysten puolesta. Näillä ei ole juuri jakoa sote-markkinoilla, sillä ala keskittyy voimakkaasti aggressiivisesti volyymiaan kaikin tavoin kasvattavien pörssiyhtiöiden käsiin.
Tämä ei ole potilaiden eikä sosiaalitoimen asiakkaiden etu.