Moni opiskelija etsii juuri nyt vuokra-asuntoa kuumeisesti syksyä varten ja vuokramarkkinoilla on erityisesti opiskelupaikkakunnilla paljon kysyntää. Vuokra-asunto on monille oiva ratkaisu.
Vuokra-asunnon etsinnässä on kuitenkin sudenkuoppia ja kannattaa pitää terve järki mukana, kun valitsee asuntoa.
Kimppakämppään
Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se harvoin on totta.
Yksi ratkaisu kalliilla vuokramarkkinoilla on kimppa-asuminen, joka usein on edullisempi ratkaisu kuin kokonaan oman asunnon vuokraaminen.
Kimppa-asuminen voidaan järjestää sopimusoikeudellisesti muutamalla eri tavalla. Sillä, miten yhteisasuminen järjestetään, on merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi siihen, kuka asunnon vahingoittumisesta vastaa ja kenen vahingoksi yhden asukkaan vuokrarästit koituvat.
Sopimuksen laadulla on merkitystä myös Kelalta saatavan opintotuen asumislisän määräytymiseen. Siksi järkevän vuokrasopimuksen tekemiselle kannattaakin uhrata hetki aikaa ja ajatuksia.
Asunto voi olla vuokrattu niin, että yksi on päävuokralainen ja muut kimppa-asujat hänen alivuokralaisiaan, tai niin, että jokaisella on oma vuokrasopimuksensa alkuperäiselle vuokranantajalle.
Päävuokralainen vastaa vuokranmaksusta ja kaikkien aiheuttamista vahingoista.
Kysy ja kerro
Asunnon saaminen on vaikeaa monilla opiskelupaikkakunnilla. Enimmillään näytössä vierailee kymmenittäin asunnonhakijoita.
Vuokralaiset ry neuvoo suosimaan asuntoja, joita vuokranantaja esittelee itse. Silloin pääsee tutustumaan vuokranantajaan ja saa tietoa yhtiöstä ja sen asioista, kuten tulevista remonteista. Kysy vuokranantajalta hänen toiminnastaan vuokrasuhteissa sekä tulevaisuuden suunnitelmista vuokrattavan asunnon osalta.
Järjestö vinkkaa myös, että kannattaa pyrkiä jäämään vuokranantajan mieleen. Erityisesti tämä korostuu, mikäli näytössä on paljon asunnonhakijoita. Se tarkoittaa käytännössä, että kertoo itsestään lyhyesti.
Vuokranantajalle voi myös laatia tiiviin kirjallisen esittelyn itsestään
Järjestö neuvoo myös allekirjoittamaan vuokrasopimuksen vasta, kun varmasti ymmärtää sen ehdot.
– Tehty sopimus sitoo molempia osapuolia, siis myös sinua. Peruutusmahdollisuutta ei ole.
Hälytyskellot soimaan
Ennen vuokrasopimuksen tekemistä kannattaa olla tarkkana. Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se harvoin on totta.
Jos asunnon hintataso tuntuu erittäin edulliselta, on syytä selvittää vuokranantajalta, miksi hinta on niin edullinen.
Yksi vaara ovat internetissä olevat tekaistut asuntoilmoitukset. Vuokralaiset ry kehottaa olemaan suorittamatta vakuusmaksua ennen kuin on varmistanut asunnon olemassaolon ja mieluiten myös käynyt sitä katsomassa.
– Jos et itse pääse katsomaan asuntoa, yritä saada ystäväsi tai vanhempasi tutustumaan huoneistoon, jotta ikäviä yllätyksiä kunnon tai sijainnin osalta ei tule, se neuvoo.