Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon tavoite ei ole vähempää kuin pääministerin pesti ensi huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen. Puolueen keskeisin vaaliteema on – yllätys yllätys – maahanmuutto.
Perussuomalaiset on tiivistänyt yhteistyötään nousukiidossa olevan ruotsidemokraattien kanssa. Viime viikolla Halla-aho ja varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari puhuivat puolueiden yhteistyön tiivistämisestä ruotsidemokraattien puoluesihteerin Richard Jomshofin ja puolueen europarlamentaarikko Peter Lundgrenin kanssa Porin SuomiAreenalla.
Puolueet hakevat yhteisiä teemoja vaaliohjelmaansa ensi vuoden alkukesän europarlamenttivaaleissa ja tiivistävät yhteistyötään EU-parlamentissa. Kaksikon lisäksi mukana on myös kovan linjan maahanmuuttopolitiikkaa harjoittava Tanskan kansanpuolue.
Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan puolueen yhteistyö on ollut tiiviimpää ruotsidemokraattien kanssa kuin sinisiin loikannut Timo Soini väitti perussuomalaisten puheenjohtajana.
Pohjoismaiden kannalta näiden puolueiden yhteistyö on arveluttavaa. Odotettavissa on pelottelua massamaahanmuutolla, islamisaatiolla ja monikulttuurisuudella. Tästä saatiin esinäytös jo SuomiAreenassa.
Ruotsidemokraatit visioivat Suomen olevan 15–20 vuoden päässä Ruotsin nykyisestä tilanteesta: Suomen tilanne ei ole yhtä paha kuin Ruotsissa. Samaa toisteli Halla-aho.
Näillä ”varoituksilla” lietsottiin mielikuvaa, että Ruotsi ei kuulu enää ruotsalaisille ja samaa olisi pelättävä Suomessakin. Ruotsi nostettiinkin tikun nokkaan varoittavana esimerkkinä, jota pitää kavahtaa. Ruotsidemokraatit värittää terveydenhuollosta ja vanhushoivasta alkaen kaiken politiikkansa maahanmuuttovastaisuudella.
Samaan aikaan puolue hakee muiden puolueiden hyväksyntää. Toisin kuin Suomessa ruotsidemokraatit on suljettu hallitusyhteistyöstä ulos – näin ainakin ennen syyskuun parlamenttivaaleja.
Kovassa nousussa oleva puolue on järkyttämässä Ruotsin puoluejärjestelmää, jossa sosiaalidemokraatit ja maltilliseksi luonnehdittu oikeisto ovat jakaneet valtaa. Nyt ruotsidemokraatit näyttävät syövän vaihtelevasti molempien kannatusta riippuen mielipidemittauksesta.
Perussuomalaiset imuroivat ääniä niin oikealta kuin vasemmaltakin vuoden 2011 jytkyvaaleissa. Vaalituloksen jälkeen ei ollut enää kolmea suurinta vaan neljä melko tasavahvaa puoluetta. Tosin se mikä tuli perussuomalaisille laulaen on viheltäen mennyt.
Halla-aholaiset lietsovat maahanmuuttovastaisuutta ja pelkoja ruotsidemokraattien tapaan. Perussuomalaiset arvostelevat hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa lepsuudesta. Tämä on ennakoitavaa Halla-ahoa.
Jo puolueen puheenjohtajakisassa hän nosti maahanmuuton puolueen ydinasiaksi, jossa puolueen on profiloiduttava. Myös Sipilän hallituksen koventuneet maahanmuuttolinjaukset ovat Halla-ahon tehtailemia.
Tähän kokoomus ja keskusta suostuivat. Sen sijaan ne heittivät Halla-ahon perussuomalaiset hallituksesta ulos.
Pelottavinta on, jos gallupien ykköspaikasta taistelevat SDP ja kokoomus sekä kannatuksen nousua kärkkyvä keskusta lähtevät peesaamaan halla-aholaisia ja nostamaan maahanmuuttovastaisuutta. Kuten keskusta ja kokoomus tekivät hallitusohjelmassa.
[digilehti pvm=20180727 sivu=31]