Euroopan unionin ja Japanin solmima vapaakauppasopimus on yksi maailman suurimmista. Sopijamaiden bruttokansantuotteet muodostavat yhteensä lähes kolmanneksen maailman yhteenlasketusta bkt:sta ja sen vaikutuspiiriin kuuluu yli 600 miljoonaa ihmistä. Sopimus sinänsä vie täysin päinvastaiseen suuntaan kuin Donald Trumpin protektionistinen, Amerikka ensin -politiikka. Japani on Kiinan jälkeen EU:n toiseksi suurin kauppakumppani Aasiassa.
Euroopan unionista viedään Japaniin muun muassa meijerituotteita, Japanin merkittävimpiä vientituotteita ovat autot. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan EU:n ja Japanin sopimus on esimerkki molempia hyödyttävästä vapaakaupasta.
– Osoitamme olevamme vahvempia ja parempia, kun teemme yhteistyötä. Johdamme esimerkin avulla ja osoitamme, että kauppa on enemmän kuin tariffit ja [tulli]muurit. Se on myös arvoja, periaatteita ja kaikille osapuolille edullisten ratkaisujen löytämistä, keskiviikkona Yhdysvaltojen presidentin tapaava Juncker sanoo.
”Johdamme esimerkin avulla ja osoitamme, että kauppa on enemmän kuin tariffit ja [tulli]muurit.”
Vielä puolitoista vuotta sitten Yhdysvallat ja joukko Aasian maita, Japani mukaan luettuna, suunnittelivat laajaa kauppasopimusta, mutta Trump vetäytyi hankkeessa yhtenä ensimmäisistä toimistaan presidenttinä.
Euroopan Unioni on maailman suurin vapaakauppa-alue, jonka alueelta viedään Japaniin tuotteita ja palveluita tällä hetkellä noin 85 miljardilla eurolla vuodessa. Japanin talous on maailman kolmanneksi suurin.
Japanin talouskehityksestä vastaavan ministeri Toshimitsu Motegin mukaan sopimus on protektionismin riivaamalle maailmalle osoitus siitä, että halua vapaakauppaan ja siitä sopimiseen löytyy edelleen.