Suurin osa suomalaisista uskoo, että naapurien valppaus vähentää muun muassa murtoriskiä. Näin ajattelevat erityisesti pientalossa asuvat.
Turvayhtiö Verisuren YouGov Finlandilla teettämän tutkimuksen mukaan luottamus naapurien apuun on vahva, vaikka välit eivät muuten olisikaan erityisen läheiset.
Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtajan Kaija Savolaisen mukaan näin on erityisesti omakotitaloalueilla, missä asutaan pitkään samassa talossa ja ollaan naapureiden kanssa paljon tekemisissä.
Naapurit kaupungissakin, ainakin omakotitaloalueilla, katsovat toistensa perään.
– Siellä ei pelkästään lainata jauhoja tai Fairya naapurista, vaan pyydetään apuun kastelemaan kukkia, leikkaamaan ruohoa tai tyhjentämään postilaatikko matkan aikana, Savolainen kertoo.
Yhteisöllisyys muutti kerrostaloon
Yhteisöllisyys näkyy Savolaisen mukaan varsinkin maaseudulla, mutta nykyisin myös kaupunkien omakotialueilla.
– Viime aikoina olen huomannut samaa ilmiötä myös kerrostaloissa. Yhteisöllisyys näyttää palanneen myös kerrostaloihin, joissa tavataan pihalla grillin äärellä ja leikkipaikalla.
– Myös kaupunkien kerrostaloissa on alettu jutella naapureille.
Kala vaihtuu kesäkurpitsaan
Naapuriin luotetaan edelleen maalla useammin kuin kaupungissa.
– Äitini asuu maalla ja siellä naapuriapu näkyy erityisen vahvana. Kun naapurin mies tuo äidilleni tuoretta kalaa, hän saa mukaansa kesäkurpitsan, Savolainen kertoo.
Maalla seurataan myös, näkyykö naapurissa liikettä, valoa ikkunassa ja tuleehan talvella savua piipusta. Jos ei näy, naapurit käyvät katsomassa, että kaikki on kunnossa.
– Kyllä naapurit kaupungissakin, ainakin omakotitaloalueilla, katsovat toistensa perään, tulevat tervehtimään ja juttelemaan.
Verisuren turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo sanoo yrityksen tiedotteessa, että naapuriapu on tärkeä osa asuinalueen turvallisuutta. Naapureita voi esimerkiksi pyytää hakemaan postit matkan aikana, jotta koti näyttää asutulta, tai käymään loman aikana katsomassa, että kaikki on kotona kunnossa.
Koneiden vuokrausta ja talkkariapua
Omakotiyhdistyksistä voi vuokrata tavaroita pientä panttia vastaan.
– Joillakin alueilla on aktiivisia omakotiyhdistyksiä, joista lainataan puutarhakoneita, oksasilppureita, jotka ovat kalliita itse ylläpitää, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen kertoo.
Omakotiliiton talkkaritoiminta alkoi vuonna 2002. Toimintaa pyörittävät omakotiyhdistykset
Osa yhdistyksistä on palkannut pitkäaikaistyöttömiä, jotka saavat työllistämistukea pitkäaikaistyöttömien palkkaamiseen. Yhdistykset auttavat pitkäaikaistyöttömiä työuralle.
– Työttömät tekevät erilaisia naapuriaputyyppisiä töitä, leikkaavat nurmikoita, tekevät talvella lumitöitä ja pieniä asiointipalveluita, joihin ei tarvita erityistä ammattitaitoa.
Omakotiliitto on 250 yhdistyksen ja 75 000 henkilöjäsenen järjestö. Toiminnanjohtajan mukaan jäsenyhdistyksiä toimii eri puolilla Suomea.
– Yhdistyksiä alettiin perustaa erityisesti sodan jälkeen auttamaan uudelleenrakentamisessa. Turusta löytyvät Suomen vanhimmat omakotiyhdistykset ja samalla myös vanhimmat perinteet.