Lomakausi käynnistyi tänä vuonna loppuräminällä, kun sekä sote-rintamalla että työlainsäädännössä ja aktiivimallin ympärillä puitiin nyrkkiä vielä juhannuksen jälkeisellä viikolla. Ja sitten käynnistyi lomahiljaisuus ja odotus, mitä syksy tuo tullessaan. Miten sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen etenee? Ehtiikö hallitus toteuttaa märän unensa?
Ja mitä tapahtuu aktiivimalli kakkoselle tai työlainsäädännön muutoksille, joista SAK sanoi viime viikolla että jos niitä ei vedetä pois, käynnistyy työpaikkakohtaiset vastatoimet? SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ihmetteli viime viikolla sitä, että hallitus vie juuri syvimpään loma-aikaan tällaisia merkittäviä työlainsäädäntöön liittyviä hankkeita eteenpäin. Toivottavasti hallitus kuuntelee suurinta palkansaajien keskusjärjestöä, sillä 13. elokuuta SAK:n hallitus kokoontuu arvioimaan seuraavaa askeltaan sen mukaan mitä hallitus on loman aikana puuhaillut.
Eduskunta aloitti jo lomansa, mutta sosiaali- ja terveysvaliokunta on ahertanut vielä tällä viikolla. Se on kuullut asiantuntijoita muun muassa rahoitukseen ja notifiointiin eli soten eu-oikeudellisuuteen liittyen. Sote-valiokuntakin jää lomalle perjantaina saipa se valmistavat keskustelunsa käytyä siihen mennessä tai sitten ei.
Sote-valiokunnan jäsenellä, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekosella olisi ratkaisu häpeälliseksi farssiksi muuttuneeseen soteen. Vasemmistoliitto on ehdottanut jo useasti, että sote-uudistus tehdään yhdessä, kaikkien puolueiden kesken. Jos tähän päädyttäisiin, ei Pekosen mukaan tarvitsisi enää kiirehtiä peläten sitä, että seuraava hallitus peruu päätöksiä.
Nyt käsittelyssä olevat muut lait voidaan Pekosen mukaan käsitellä normaalisti, jos kyseenalainen ja perustuslain vastainen markkinamalli tässä vaiheessa jätetään pois ja maakunnille annetaan verotusoikeus sekä luovutaan budjettileikkurista. Tämmöinen soteuudistuksen korjaaminen vaatisi hallitukselta kompromissikykyä.
Myös työelämään kohdistuvat lainsäädäntöhankkeet sujuisivat paremmin, jos hallitus kuulisi asianosaisia. Palkansaajajärjestöt ovat vaatineet paluuta kolmikantaan. Aktiivimallityössä olisi syytä kuulla myös työttömien kenttää, jotta työllistäminen ei olisi yhtä kuin keppiä ja kyykytystä.
sirpa.koskinen@kansanuutiset.fi