Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi maanantaina 25.6. iranilaisen kurdin Behdadin (nimi muutettu) hakemuksen, jolla hän haki täytäntöönpanokieltoa aiemmin saamansa käännytyspäätökseen. Poliisi voi nyt käännyttää lähes kymmenen vuotta Suomessa asuneen Behdadin milloin tahansa.
Behdadin käännyttäminen Iraniin vaarantaisi hänen henkensä ja terveytensä.
Maahanmuuttovirasto jätti tutkimatta Behdadin uuden turvapaikkahakemuksen, jossa hän esitti myös uusia perusteita. Hakemuksessa vedottiin muun muassa kurdien oikeuksia ajavan Behdadin suurikokoiseen poliittiseen tatuointiin.
Maahanmuuttovirasto ei katso olevansa vastuussa päätöstensä seuraamuksista, vaan toteaa toimivansa lainsäädännön asettamia rajoissa.
Poliittisesti aktiiviset kurdit ovat Iranissa vaarassa joutua vangituiksi, kidutetuiksi tai jopa tapetuiksi, jos hallinnon vastaisiksi katsotut mielipiteet tulevat Iranin viranomaisten tietoon. Behdadin tatuointi ja sitä kautta hänen poliittinen vakaumuksensa tulee ilmi todennäköisesti jo lentokentällä ensimmäisessä ruumiintarkastuksessa.
Iranin turvallisuusjoukkojen tiedetään kiduttaneen jopa teini-ikäistä poikaa hänen poliittisen tatuointinsa vuoksi. Keväällä 2017 Suomesta turvapaikan saanut kurdiaktivisti kidutettiin Iranissa kuoliaaksi, kun hän meni tapaamaan sairasta perheenjäsentään.
Päätös murentaa uskoa yhdenvertaisuuteen
Hallinto-oikeus teki päätöksensä käännytyksen täytäntöönpanokiellon hylkäämisestä poikkeuksellisen nopeasti. Hakemus jätettiin hallinto-oikeuteen vasta viime viikon lopulla. Asiasta julkisuuteen kertoneiden Behdadin tukijoiden mukaan on painavia syitä epäillä, ettei tilanteeseen ole tässä ajassa ehditty kunnolla paneutua.
– Suomen perustuslaki ja kansainväliset sitoumukset kieltävät yksiselitteisesti palauttamasta ketään hengenvaarallisiin olosuhteisiin. Behdadiin ja häneen perheeseensä Iranissa on kohdistunut uhkauksia, jotka Maahanmuuttovirasto on kielteisissä päätöksissään sivuuttanut. Hänen palauttamisensa Iraniin rikkoisi räikeästi palautuskieltoa, painottaa Pieta Hyvärinen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.
Maahanmuuttovirasto tiedotti helmikuussa julkisuuteen, että virasto ei katso olevansa vastuussa päätösten seuraamuksista vaan toteaa toimivansa lainsäädännön asettamia rajoissa. Turun yliopiston tämänvuotisessa tutkimuksessa kuitenkin todetaan, että käytäntöjen kiristymistä ei voida selittää lakimuutoksilla.
Virheellisten päätösten seuraukset voivat olla vakavia: viime vuoden lopulla Irakiin käännytetty Ali ammuttiin kuoliaaksi vain viikkoja hänen Irakiin saapumisensa jälkeen.
Behdadin tueksi on kerätty yli viidentuhannen nimen adressi, ja hänen tukijansa ovat järjestäneet useita mielenilmauksia viimeksi kuluneen kuukauden sisällä. Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) on tehnyt Behdadin tapauksen pohjalta kirjallisen kysymyksen sisäministeri Kai Mykkäselle Iranin kurdeihin kohdistuvan vainon tunnistamisesta turvapaikkaprosessissa. Kansan Uutiset kertoi Behdadista myös toukokuussa.