Matkailu- ja ravintola-alan loppuvuoden näkymät ovat myönteisiä, kertoo alan elinkeino- ja etujärjestö Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa. Alan yritysten liikevaihdon arvioidaan kasvavan vuoden toisella puoliskolla 5,6 prosenttia viime vuodesta.
Ulkomaalaisten matkailu Suomeen on vahvassa kasvussa. Venäläisten matkailijoiden yöpymisissä oli alkuvuodesta 6,5 prosentin kasvu ja kiinalaisten yöpymisissä peräti 25 prosentin lisäys.
Kaikkiaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät tammi-huhtikuussa 6,6 prosenttia edellisvuodesta. Silti matkailutase jää reippaasti miinuksen puolelle, sillä suomalaisten matkailu kotimaassa on lisääntynyt vain 1,5 prosenttia.
Kaivosteollisuus ja laajat metsien hakkuut ovat MaRan mielestä iso uhka matkailulle.
Suomen matkailutaseen alijäämä on kasvanut 1,5 miljardia euroa vuodesta 2013.
Suomi kallis suomalaisille
– Suomalaiset ovat EU:n innokkaimpia ulkomaanmatkailijoita, pahoittelee MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.
Syynä on hänen mukaansa Suomen korkea hintataso. Suomi on liian kallis matkailumaa suomalaisille.
Suomessa ravintoloiden ja hotellien hintataso on EU:n kuudenneksi korkein. Kärjessä on aivan omassa luokassaan Islanti. Suomea kalliimpia ovat myös kolme muuta Pohjoismaata sekä Sveitsi.
Matkailun valttikortit
Timo Lapin mukaan Suomella on ulkomaisen matkailun kehittämiseksi valttikortteja, joista tärkeimmät ovat vertailujen vahvistamat maailman puhtain ilma sekä EU:n puhtain ruoka.
Suomen Lappi ja pääkaupunkiseutu ovat lyöneet itsensä läpi matkailussa. Seuraava läpimurtotuote on MaRan mukaan Suomen kesä. Painopisteet ovat saaristo ja järvi-Suomi. Niiden edistämiseen tarvitaan Timo Lapin mukaan vahvoja veturiyrityksiä ja rahaa markkinointiin.
Petrattavaa hintakilpailukyvyssä
MaRalla on esittää pitkä toivelista seuraavalle hallitukselle. Yhteisenä nimittäjänä niille on matkailu- ja ravintola-alan hintakilpailukyvyn ja kannattavuuden kohentaminen.
Keinoiksi MaRa tarjoaa muun muassa anniskelun arvonlisäveron alentamista, harmaan talouden torjunnan vahvistamista sekä sääntelyn purkamista.
Sääntelyn purkamisesta MaRa antaa tunnustusta Sipilän hallitukselle. Suurin sääntelyongelma tulee nyt EU:sta.
Kaikelle ammattimaiselle majoitustoiminnalle tulee alan etujärjestön mielestä asettaa samat säännöt ja velvoitteet. Tällä tarkoitetaan kasvussa olevaa jakamistalouteen perustuvaa majoitustoimintaa, esimerkkinä Airbnb.
Omat alkoholijuomat sallivat ravintolat ovat myrkkyä alan yrittäjille, koska ne MaRan mukaan vääristävät kilpailua.
Lisäksi viihderisteilyn tukia olisi MaRan mielestä leikattava. Suurin epäsuora tuki on palvelujen arvonlisä- ja valmisteverottomuus risteilyillä.
MaRa vaatii turvaamaan luontomatkailun toimintaedellytykset. Matkailulle tärkeillä alueilla kaivosteollisuus ja laajat metsien hakkuut ovat järjestön mielestä iso uhka matkailulle.
Viimeisimpänä takaiskuna Timo Lappi mainitsee Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen kumota kaivostoimintaa rajoittava Kuusamon kaupungin yleiskaava.