– Tuskin julkisuudessa on jäänyt hirveästi asioita huomioimatta, arvioi itsekin sote-kuplassa kevään elänyt vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen. Hän on sote-uudistukseen koko kevään keskittyneen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.
Pekonen luettelee kevään aikana käsiteltyjä asioita: äitiyslaki, varhaiskasvatuslaki, eutanasialakialoite, säteilylakiesitys, julkisen talouden suunnitelma, joitakin ympäristöä ja ilmastoa koskevia lakeja, Euroopan unionin ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus CETA.
Äitiyttä ja eutanasiaa
Pekonen toteaa äitiyslain olleen vasemmistoliitolle tärkeä.
– Siinä hedelmöityshoidolla alkunsa saaneella lapsella on syntymästä lähtien turvattu oikeus vanhempiinsa, vaikka nämä olisivat naispari.
Toinen Pekosen mukaan merkittävä käsittely koski kansalaisaloitteen pohjalta tehtyä aloitetta eutanasian sallimisesta.
– Pidimme sitä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa niin tärkeänä asiana, että halusimme hoitaa sen alta pois ennen sote-paketin käsittelyä, hän sanoo.
Lopputulos ei ollut hänen tahtonsa mukainen.
– Mutta valiokunta teki siitä yksimielisen mietinnön, jotta sille saatiin asianmukainen täysistuntokäsittely, hän sanoo.
Varhaiskasvatusta ja säteilyä
Valiokunta edellytti asiantuntijatyöryhmän asettamista selvittämään elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeuden toteutumista, saattohoitoa ja eutanasiaa koskevaa säätelyn tarvetta.
– Itse ajattelen, että asia ei vielä ole loppuun asti taputeltu, ja toivon, että työryhmä tekee johtopäätöksen, jonka mukaan eutanasian laillistaminen olisi mahdollista, Pekonen sanoo.Myös varhaiskasvatuslakiesityksestä odotellaan mietintöä sivistysvaliokunnalta näinä päivinä.
Olisi toivonut, että hallitus ottaa enemmän vastuuta sote-paketista.
– Tämä oli asia, josta sosiaali- ja terveysvaliokunta ei tällä kertaa antanut lausuntoa, vaikka yleensä on ollut tapana antaa tämänkaltaisista asioista. Syy oli sote-kiireet, Pekonen toteaa.
Samoin kävi säteilylakiesitykselle ja julkisen talouden suunnitelmalle.
– Julkisen talouden suunnitelma on kutienkin äärimmäisen tärkeä sote-rahoituksen kannalta. Se on nyt valiokunnan kannalta hankalaa, koska perustuslakivaliokunta edellyttää meiltä, että ratkomme rahoituskysymyksen, mutta emme ole kuunnellet asiantuntijoita asiasta.
Taas syynä oli kiire.
– Siitä äänestettiin valiokunnassa. Hallituspuolueiden kanta voitti ja lausunto jätettiin tekemättä. Nyt se kostautuu. Kiire näkyy kaikessa, Pekonen toteaa.
Isoin asia, joka on seisonut soten vuoksi, lienee tiedustelulaki.
– Jossain vaiheessa sillä oli valtava kiire, mutta katosi asiaa käsittelevän hallintovaliokunnan listoista pariksi kuukaudeksi kokonaan, vaikka oli ollut kovin tärkeä kansallisen turvallisuuden vuoksi.
Enemmän vastuuta hallitukselle
Pekonen on huolissaan sote-uudistuksen etenemisen suhteen. Valiokunta joutuu korjaamaan esityksen, koska hallitus antoi siitä vastineen eikä täydentävää lakialoitetta.
– Normaalisti vastineen voi antaa, jos kyseessä on muutamia teknisiä tai pienimuotoisia korjauksia. Mutta nyt on kyse isosta asiasta. Perustuslakivaliokunta osoitti noin 20 korjattavaa kohtaa ja osa niistä on tosi isoja.
– En epäile etteikö sote-valiokunta selviytyisi näistä, mutta olisi toivonut, että hallitus ottaa enemmän vastuuta lakipaketista.