Kuljetusliitot KL:n toiminnan tiivistäminen on pääaiheena torstaina alkavassa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n edustajakokouksessa. Näin ennakoi AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.
– AKT:n tavoitteena on yhteisen sektorikohtaisen liiton perustaminen Teollisuusliiton tapaan.
Toukokuun lopussa perustetun Kuljetusliitot KL:n tarkoituksena on kehittää SAK:laisen kuljetus- ja logistiikkasektorin yhteistyötä.
Parhaillaan AKT järjestää muiden kuljetusalan liittojen kanssa yhteistoimintoja, kuten toimistopalveluja, viestintää ja taloushallintoa. Yhteistyötä tiivistetään vielä kansainvälisen toiminnan osalta.
Piirainen toteaa AKT:n neljän vuoden päähän suuntaavien tulevaisuusasiakirjojen edistävän myös järjestämistyötä SAK:laisten JHL:n, PAMin ja Teollisuusliiton tapaan.
– Käymme työpaikkoja läpi, jotta saamme pääluottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut joka työpaikalle sekä alalla työskentelevät liittymään liittoon.
”Maan hallituksen väri vaihtuu”
AKT:n muita tavoitteita on estää työnantajan työehtosopimuskeinottelu edullisemman toivossa, edistää alalle kokoaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita sekä vastustaa perusteettomia osa-aikaisia työsuhteita.
Lisäksi yt-lain pitäisi Piiraisen mielestä edistää aitoa yhteistoimintaa työpaikoilla eikä toimia irtisanomislakina.
– Kun maan hallituksen väri ensi keväänä vaihtuu, niin nykyhallituksen hölmöilyt, kuten aktiivimalli ja alle 30-vuotiaiden työsuhteiden perustelematon määräaikaisuus pitää ehdottomasti poistaa, Piirainen hehkuttaa.
”Lakonuhkia on ollut”
Piiraisen mukaan AKT ei ole erityisen lakkoherkkä tai rettelöivä ammattiliitto, kuten julkisuudessa näkee väitettävän.
– Tuo on legenda, jota porvarimedian, elinkeinoelämän ja yrittäjien propaganda mielellään pitää yllä. Se on jätettävä omaan arvoonsa.
Hänen mukaansa AKT on ollut lakossa vain muutaman kerran kymmenen vuoden aikana.
– Lakonuhkia on ollut hieman enemmän. Mutta ne ovat johtuneet työnantajan haluttomuudesta neuvotella tai muusta tilanteesta. Ne eivät ole omista päätöksistä johtuvia, vaan vaikutuksia jostain muualta, Piirainen selittää.
Järjestö ei lähtenyt mukaan kikyyn, mutta sekin ratkaisu neuvoteltiin.
– Todettiin, etteivät työajan pidennys, nollapalkankorotukset eivätkä kriisilausekkeet ole 2010-lukua.
Tekninen kehitys muuttaa alaa
AKT:n 2. varapuheenjohtaja Harri Pasanen (vas.) on osallistunut vuodesta 1998 edustajakokouksiin.
– Toivon keskustelevaa edustajakokousta. Että toiminnan linjauksista syntyisi aitoa vuorovaikutteista keskustelua.
Kuljetusliitot KL on yksi keskusteltava aihe, mutta myös alan tekninen kehitys.
– Digitalisaatio näyttää tulevan kuljetus- ja logistiikka-alalle kovemmalla vauhdilla kuin kukaan meistä arvaakaan, Pasanen arvioi.
Hänen mukaansa neljän seuraavan vuoden aikana on varauduttava automaattibussien ja -rekkojen tuloon.
– Kehitys varmaan jossain määrin vie työpaikkoja, mutta myös tuo niitä. Valvonta ja ohjelmointi vaativat ihmisiä taustalle, Pasanen uskoo.