Suomalaisten mielestä pätkätyöläiset ovat maassamme liian heikossa asemassa. Tätä mieltä on 84 prosenttia vastaajista. Jopa työttömät pitävät pätkätyöläisten tilannetta työmarkkinoilla heikompana kuin omaansa.
Alle 30-vuotiaat eivät kuitenkaan pidä pätkätyöläisten asemaa juuri muita heikompana. Tutkijat Ville Pitkänen ja Jussi Westinen arvelevat, että nuorten mielestä pätkätyöt kuuluvat tiettyyn elämänvaiheeseen. Pätkätyötä tehdään opiskelun rinnalla eikä sitä mietitä koko työuran pituisena vaihtoehtona.
Ajatuspaja E2:n ja Suomen Kulttuurirahaston tekemään asennetutkimukseen vastasi yli 6 000 suomalaista.
Kolme neljästä pitää työttömien asemaa toiseksi heikoimpana. Eniten työttömien asemasta ovat huolissaan vasemmistoliiton kannattajat (90 pros.) ja vähiten kokoomuksen kannattajat (55 pros.).
Yrittäjien työmarkkina-asema on kyselyn mukaan piirun verran heikompi kuin työntekijöiden. Noin 30 prosenttia pitää kummankin ryhmän asemaa jokseenkin liian heikkona tai liian heikkona.
Sen sijaan maanviljelijöiden ahdinko tunnustetaan paremmin. Yli puolet vastaajista katsoo, että maanviljelijöiden asemassa olisi parannettavaa.
Eriarvoistuminen huolestuttaa
Valtaosa suomalaisista (94 pros.) pitää sosiaalista oikeudenmukaisuutta tärkeänä tai jokseenkin tärkeänä. Kolme neljästä sanoo, että ihmistä ei pidä arvottaa hänen tuottamiensa kustannusten tai hyötyjen kautta.
Kansalaisten eriarvoistuminen huolestuttaa suomalaisia erityisesti. Kun vastaajat saivat kertoa omin sanoin suurimmat huolenaiheensa, kärkeen nousivat epätasa-arvo ja köyhyys.
Vastaajien mukaan ”tuloerot ovat kasvaneet, lasten asema on heikentynyt”, ”poliitikot eivät yritä tehdä asialle mitään, vaikka ovat muka heikon asialla” ja ”rikkaat rikastuvat ja köyhyys lisääntyy”.
Pätkätyöläisten lisäksi pienituloisten ja vanhusten asema on kansalaisten mielestä heikko.
Turvapaikanhakijat jakavat kansaa
Kansallistunne yhdistää suomalaisia vahvasti. Kolme neljästä katsoo, että suomalaisuus ei ole kiinni ihmisten taustasta.
Sen sijaan suhtautuminen turvapaikanhakijoihin jakaa väen selvästi kahtia. 32 prosenttia pitää turvapaikan hakijoiden asemaa liian hyvänä ja 43 prosenttia liian heikkona.
Erot ovat samansuuntaiset, kun kysyttiin pysyvästi Suomessa asuvien ulkomaalaisten asemasta.
Suhtautuminen maahanmuuttajiin vaihtelee puolueittain ja iän mukaan. 46 – 59-vuotiaissa on eniten niitä, jotka pitävät turvapaikan hakijoiden asemaa liian hyvänä. Liian heikkona näiden asemaa pitävät varsinkin alle 30-vuotiaat ja yli 60-vuotiaat.
Kokoomuksen ja keskustan kannattajien mielipiteet turvapaikan hakijoiden asemasta jakautuvat melko tasaisesti. Perussuomalaisten kannattajista 78 pitää turvapaikan hakijoiden asemaa liian hyvänä tai jokseenkin liian hyvänä.
Vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n kannattajista yli 66 prosenttia pitää turvapaikan hakijoiden asemaa heikkona. SDP:n kannattajista tätä mieltä on 46 prosenttia.