Salla Grönlund
23-vuotias pöytyäläinen henkilökohtainen avustaja, joka puolustaa somekeskusteluissa huutajien hampaisiin jääviä ihmisiä.
Salla Grönlund käyt aktiivisesti keskustelua sosiaalisessa mediassa huonosti käyttäytyvien ihmisten kanssa. Miksi?
– Huutelu, öykkäröinti, rasismi ja muu niljaisuus eivät ole ok. Koen tärkeänä, että edes joku jaksaa sanoa, että tuollainen käytös ei ole hyväksyttävää ja on häiriköiden kohteiden puolella. Vääntämiseni on suunnattu niille, joiden puolesta ei keskustelussa kukaan muu jaksa vääntää.
Kauanko olet tehnyt tätä ja pääsevätkö jutut koskaan ihon alle?
”Huutelu, öykkäröinti, rasismi ja muu niljaisuus eivät ole ok.”
– Niin pitkään, että olen oppinut jänkkäämään antamatta sen päästä kovin syvälle.
– Joskus henkilökohtaisiin viesteihin saapuneet tappouhkaukset menevät hieman tunteisiin.
Mistä antaa energiaa vääntää ihmisten kanssa?
– Se pieni toivonkipinä, että joku, jolle kommenttipalstan viha käy pelottavaksi näkisi, että joku on hänen puolellaan.
Turhaudutko koskaan ihmisiin?
– Eniten turhauttavat ihmiset, joita debatin kohteena oleva asia ei kosketa henkilökohtaisesti mitenkään, mutta joilla on vain joku tarve puolustaa muka omaperäisesti totuttuihin toimintatapoihin nojaavia näkemyksiä.
Saatko palautetta toiminnastasi?
– Tappouhkausten lisäksi olen saanut myös hyvinkin positiivisia viestejä ihmisiltä, joiden näkemyksiä kiviseinän kanssa käymäni vivahteikas monologi on joko vahvistanut tai peräti hieman muuttanut.
Muuttavatko ihmiset asennettaan?
– Harvemmin radikaalisti. Jos ihminen ei vaikkapa usko ihmisoikeuksiin, minä en sitä kykene muuttamaan. Mutta joskus saan viestejä, joissa kiitetään näkökulman avartamisesta.
Onko käytös somessa sinun näkemyksesi mukaan muuttumassa johonkin suuntaan?
– Tällä hetkellä keskustelu vaikuttaa olevan kehittymässä, mutta kehitys tuntuu olevan hyvin kärkevään suuntaan. Argumentit tuntuvat usein joko kehittyvän vivahteikkaammiksi tai sitten perustuvan entistä enemmän vanhojen ennakkoluulojen ruotimiseen. Ero ”leirien” välillä tuntuu kasvavan, mutta toisaalta niin sanotut tolkun ihmiset joutuvat pohtimaan maailmankuvaansa paljon kriittisemmin, kun erot keskustelun tasossa ja kohteissa käyvät paljon selkeämmiksi.
– Jonkinlaista teini-ikää keskustelukulttuuri kokee. Toivotaan, että puberteetti on sille eduksi.
[digilehti pvm=20180601]
Salla Grönlund
23-vuotias pöytyäläinen henkilökohtainen avustaja, joka puolustaa somekeskusteluissa huutajien hampaisiin jääviä ihmisiä.