Kokoomus on jo kipurajoilla sote-uudistuksessa. Eikä kyse ole vain siitä, että puolueen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Susanna Koski aikovat äänestää sotea vastaan eduskunnassa.
Näyttää siltä, että kokoomus uskoo vihdoin, että sote-uudistuksen tavoitteet eivät toteudu. Näin voi tulkita valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Orpo vakuutti, että kokoomus on yhtenäisenä uudistuksen takana kansanedustajien lipeämisistä huolimatta.
Orpon puheet eivät vakuuttaneet, sillä hän painotti soten hyväksymisen edellytyksenä aikaisempaa selkeämmin reunaehtoja, joiden toteutumisesta ei ole mitään takeita.
Pääministeripuolueena SDP kaataisi valinnanvapauden.
Orpon mukaan eduskuntaryhmä arvioi, että miten säästöpotentiaali toteutuu eli kustannusten kasvu taittuu, takaako uudistus paremmat sote-palvelut ja toteutuuko valinnanvapaus. Kaikkien näiden toteutuminen kokoomuksen haluamalla tavalla on kiikun kaakun.
Paine kokoomuksessa kasvaa
Kokoomusta hiertää eniten pelko, että maakunnat tulevat, mutta valinnanvapaus menee remonttiin seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Tämä huoli on syventynyt perustuslakivaliokunnasta viime viikolla tehtyjen vuototietojen seurauksena.
Ilta-Sanomat kertoi, että perustuslakivaliokunnalla on huomautettavaa edelleen moniin asioihin, muun muassa valinnanvapauden porrastamiseen ja maakunnille tulossa olevaan sote-menokattoon.
Perustuslakivaliokunnassa on ollut näkemys, että valinnanvapautta on porrastettava lisää. Kokoomukselle olisi liian kitkerä takinkääntö, jos maakunnat perustettaisiin, mutta valinnanvapauden toteutus tulisi vasta jälkikäteen.
Gallupien kärjessä pinnistelevien demarien puheenjohtaja Antti Rinne on ilmoittanut moneen otteeseen, että pääministeripuolueena SDP kaataisi valinnanvapauden. Tätä riskiä kokoomus ei ota, sillä puolue nieli maakunnat vastoin tahtoaan valinnanvapauden hintana
Rauhallisesti kohti hallituskriisiä?
Yleisradion pääministerin haastattelutunnilla ihmeteltiin Juha Sipilän (kesk. ) rauhallisuutta. Miten pääministeri voi olla rauhallinen, vaikka hallituksen tärkein hanke on ajamassa kiville? Hän vakuutti olevansa ”tyynen rauhallinen” ja nukkuvansa yönsä hyvin.
Sipilän mukaan hallitus on työnsä tehnyt. Nyt on eduskunnan vuoro.
Sipilä vakuutteli, että kaikki hallituspuolueet ovat sitoutuneet viemään soten maaliin. Puhe oli toisesta maailmasta kuin Orpolla edellisenä päivänä, joka painotti reunaehtoja. Sipilän mukaan ”kaikki on yhdessä sovittua”.
Sen Sipilä kuitenkin myönsi, että maakuntavaalit siirtyvät. Mutta mihin ajankohtaan, siitä ei ole tietoa.
Ehkä rauhaa lisää se, että Sipilän tulos tai ulos -periaatteen mukaan hallitus kaatuu soten mukana. Sitä odotellessa voi vaikka ottaa nokosia auringossa.
”Hallitsematon tilanne” on liioiteltua
Sipilä maalaili, että soten kaatuminen johtaa villiin länteen, jossa sote-palvelujen siirtäminen sote-alan bisnekseen kiihtyy. Syntyisi ”hallitsematon tilanne”, jossa kunnat pudottaisivat kintaansa.
Tämä estäminen on yksi syy, miksi maakunnat pitää perustaa nyt, sanoo Sipilä. Asiakassetelien ja sote-keskusten kautta yksityisiä palveluja tulisi ”vähän”, arvioi Sipilä. Mistä se hallitsematon tilanne syntyisi?
Hallituksen sote-uudistuksen pelko ja lähipalvelujen karkaaminen etenkin reuna-alueilta ja pienistä kunnista on ajanut kuntia ulkoistamaan palvelujaan. Näinhän tapahtui esimerkiksi Meri-Lapissa. Hallitus joutui tekemään jopa erillislain, jotta paniikki ei leviäisi.
Siellä oli myös keskustalaisia kuntapäättäjiä siirtämässä julkisia palveluja miljardin edestä terveyspalveluyritykselle Mehiläiselle. Tämäntyyppisiä jättimäisiä ulkoistuksia tuskin tehtäisiin, mutta pienissä kunnissa yksityistämisvirta jatkuisi.