Hallituksen päätös mahdollistaa kolme kuukautta työttömänä olleiden alle 30-vuotiaiden määräaikainen työsopimus on pahasti vastatuulessa. Yhtä vähän ymmärtämystä saa hallituksen aikomus helpottaa alle 20 henkeä työllistävien yritysten henkilöperusteista irtisanomista.
Hallituksella ei ole mitään näyttöä, että näillä heikennyksillä parannettaisiin työllistymistä. Sen sijaan vastustajilla on: tutkimusten mukaan määräaikaisuuksien helpottaminen lisää nuorten pätkätöitä.
Hallitus sementoi rakenteita, jotka lisäävät työelämän epävarmuutta. Todennäköisesti etenkin nuorten naisten pätkätyöt lisääntyvät, ja muutos vahvistaa nuoriin naisiin kohdistuvaa sukupuolesta johtuvaa syrjintää.
Työn varmuus on nuorille tärkeää. On täysin ristiriitaista, että nuorten asemaa työelämässä heikennetään, ja samaan aikaan heidän halutaan olevan perheellisiä. Työelämän epävarmuus lisää nuorten haluttomuutta sitoutua perheeseen ja lapsiin liittyvään vastuuseen.
Pitää olla uskoa ja luottamusta tulevaisuuteen. Tätä hallituksen ministerit eivät ymmärrä.
Hallituksen linjaus työelämän heikennyksistä on täysin ideologinen. Hallituksessa on käyty huutokauppaa työntekijöiden työehtojen heikennyksillä. Etenkin kokoomus ja keskusta ovat ajaneet paikallista sopimista, minkä ay-liike on tyrmännyt täysin.
Paikallisen sopimisen sijaan hallitus päättikin heikentää nuorten ja pienten yritysten työntekijöiden työsuhdeturvaa. Näyttää siltä, että asiasta on käyty kauppaa illan pitkien tuntien aikana. Hallitus ei ole vaivautunut edes tarkistamaan esitystensä perustuslaillisuutta.
Myös kansainväliset sopimukset ja Suomen lainsäädäntö kieltävät ikäsyrjinnän. Yksilöllisen irtisanomissuojan heikentäminen taas saattaa johtaa pärstäkertoimen mukaisiin irtisanomisiin.
Sipilän hallitus – EK:n ja Suomen Yrittäjien taustatuella – on syyllinen moniin työelämän heikennyksiin. Paikallinen sopiminen ei etene tällä kaudella, mutta hallitus on etsinyt kaikki mahdolliset tiet, joilla se voi muuttaa sopimisrakenteita. Kolmikantaisen päätöksenteon rooli heikkenee valmistelussa, mikä merkitsee ay-liikkeen roolin kaventumista. Juuri tällä viikolla myös Suomen Yrittäjät hyökkäsivät näyttävästi työntekijöiden järjestäytymistä vastaan.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi