Suomen luonnonsuojeluliitto esittää, että Suomi ottaa käyttöön monien muiden Euroopan maiden tavoin lentoveron. Veron tarkoitus on hillitä lentoliikenteen päästöjen erittäin nopeaa nousua, kun veron tulot kohdistettaisiin ilmastonmuutosta hillitsevien liikennemuotojen tukemiseen.
Järjestön julkaiseman Suomen Luonto -lehden teettämän, perjantaina julkistetun kyselytutkimuksen mukaan 52 prosenttia suomalaisista kannattaa lentoveron käyttöönottoa. Perjantaina myös Helsingin Sanomat kertoi kyselystään, jonka mukaan 53 prosenttia vastanneista kannattaa veroa.
– Lentomatkailu on nopeimmin kasvavia ilmasto-ongelmia, ja se edellyttää valtioilta uusia toimia. Kahden kyselyn samansuuntaiset tulokset antavat pontta lentoveron säätämiselle Suomeen, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä arvioi.
Itsensä etsiminen on mahdollista muutenkin kuin lentämällä kauas.
Päästöt tuplaantuvat?
Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruunin mukaan lentämisen ilmastopäästöt kasvavat tällä hetkellä useita prosentteja vuosittain.
– Esillä olevat tekniset ratkaisut, uudet polttoaineet tai lentoalan päästötavoitteet eivät merkittävästi muuta suuntaa. Päästöt uhkaavat kaksinkertaistua reilussa 15 vuodessa, ja kova kasvu uhkaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita, Bruun sanoo.
Hän pitää poikkeuksellisena sitä, että kansalaisten enemmistö kannattaa kuluttajalle kohdistettavaa haittaveroa.
– Se osoittaa, että kansalaiset odottavat päättäjiltä toimia lentomatkailun nopeasti kasvavien päästöjen rajoittamiseksi. Lentäminen ei voi olla enää ilmastopolitiikan vapaamatkustaja, hän arvioi.
Myös Luonto-Liitossa kannatetaan lentoveroa. Sen valtuuston puheenjohtaja, ympäristökasvattaja Laura Haikonen toteaa liiton tiedotteessa, että lomalentelyn ei tarvitse olla samalla tavalla osa nuorten ihmisten identiteetin rakennusta kuin ennen.
– Matkailu, uusiin kulttuureihin tutustuminen ja itsensä etsiminen on mahdollista muutenkin kuin lentämällä kauas, hän muistuttaa ja mainitsee vaihtoehtona kestävän luontomatkailun kotimaassa.
Ensi vuoden budjettiin?
Liitto muistuttaa siitä, että vero ei yksin riitä lentomatkailun päästöjen rajun kasvun hillitsemiseen. Se tarttuisi myös lentoliikenteen fossiilisten polttoaineiden verovapauteen ja ulkomaan lentojen arvonlisäverottomuuteen.
Luonnonsuojeluliitto ehdottaa, että lentoveron käyttöönotto otetaan mukaan jo nykyisen hallituksen ensi vuoden budjettiin syksyn budjettiriihessä, mutta viimeistään seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan. Lentoverolla kerättävät tulot tulisi kohdistaa vähäpäästöisen liikenteen, kuten raideliikenteen, parantamiseen.
Liiton mielestä sopiva lentoveron taso voisi olla samaa luokkaa kuin muissa Euroopan maissa. Tällöin maksettaisiin vajaan kympin vero kotimaan lennoista ja kaukolennoista maksettaisiin useampi kymppi.
Lomalentely ei ole välttämätöntä
Lentovero otettiin huhtikuun alussa käyttöön Ruotsissa. Vastaavaa veroa kerätään myös Saksassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Norjassa ja Itävallassa. Venäjällä myös ulkomaan lennoista maksetaan arvonlisäveroa, toisin kuin Suomessa ja muissa EU-maissa.
Luonto-Liiton liittovaltuusto myönsi Siilin peukku -kunniamaininnan Ruotsin lentoveropäätökselle ja kiittää Ruotsin hallitusta rohkeudesta tehdä ilmastopoliittisesti tärkeä päätös.
– Mikäli haluamme rajata maapallon lämpenemisen 1,5–2 asteen välille, ei lentoliikenne voi kasvaa nykyistä noin 5 prosentin vuosivauhtia, liiton tiedotteessa sanotaan.
– On laskettu, että vuoteen 2050 mennessä lentoliikenne voisi kuluttaa jopa 27 prosenttia jäljellä olevasta 1,5 asteen tavoitteen hiilibudjetista ja kaikkien päästövähennystenkin onnistuessa 12 prosenttia.
Ruotsissa lentoveroa maksetaan 60 kruunua eli noin 6 euroa kotimaanlennoilta ja jopa 400 kruunua eli noin 41 euroa mannertenvälisiltä lennoilta.
Liitossa kehotetaan Suomea harkitsemaan vastaavaa ratkaisua.
Luonto-Liiton toimija Matti Tuomaala perää maan hallitukselta rohkeita toimia:
– Poliittisten päätösten on tuettava ilmastoystävällisiä ratkaisuja. Raideliikenteen käyttämisestä on tehtävä selkeästi lentämistä halvempaa.