Uutta teknologiaa käyttöön ottaneiden SAK:laisten työpaikkojen luottamushenkilöistä alle neljännes kertoo työntekijöiden voineen osallistua käyttöönoton suunnitteluun. Vielä harvemmin työntekijät pääsivät mukaan uuden teknologian hankintapäätöksiin. Vain 11 prosenttia luottamushenkilöistä vastasi työntekijöiden pääsevän vaikuttamaan hankintoihin.
SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antilan mukaan työntekijöiden riittävät vaikutusmahdollisuudet ovat edellytys sille, että älykkään teknologian käyttöönotto onnistuu työpaikoilla.
Hänen mukaansa kokemusta kontrollin lisääntymisestä voitaisiin työpaikoilla vähentää antamalla työntekijöille enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa uuden teknologian hankintaan.
Teknologiset uudistukset tuovat usein mukanaan uusia mittareita ja seurantajärjestelmiä.
– Teknologiset uudistukset tuovat usein mukanaan uusia mittareita ja seurantajärjestelmiä, joiden avulla työntekijöiden suoriutumista voidaan mitata, hän toteaa.
Antilan mukaan osallistuminen suunnitteluun edesauttaa työntekijöiden hyväksyntää.
Teknologia ei vie työpaikkoja
Päinvastoin kuin laajasti ajatellaan, työpaikat eivät uuden teknologian myötä näytä kadonneen. Eniten työllisyysvaikutuksia oli teollisuudessa, jossa 18 prosenttia luottamushenkilöistä kertoi työpaikkojen määrän lisääntyneen ja 12 prosenttia vähentyneen.
Antilan mukaan osa työtehtävistä poistuu teknologisten uudistusten myötä, mutta ei välttämättä koko työ.
– Jos kyseessä ovat raskaat tai vaaralliset työtehtävät, tämä voi olla myös hyvä asia.
Vastaajista 60 prosenttia kertoi, että työpaikalla on otettu käyttöön uutta teknologiaa. Peräti 72 prosentin mukaan uuden teknologian käyttöönotolla ei ole ollut työllisyysvaikutuksia.
SAK:n luottamushenkilöpaneelin kyselyyn vastasi 1 030 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua.