Kansalaiset ovat perinteisesti luottaneet poliisiin. Se on kerännyt erilaisissa mittauksissa huomattavasti korkeampia luottamusarvioita kuin poliittinen järjestelmä eduskunta mukaan lukien.
Nyt nostetut syytteet entisiä poliisijohtajia kohtaan aiheuttavat ison lommon poliisin luottamukseen. Poliisin mahdollisuuksia valvoa ja tarkkailla on lisätty 10–15 vuoden aikana paljon ja poliisilla on valtaa niin sanottujen pakkokeinojen käytössä. Poliisi voi kohdistaa rikoksesta epäiltyyn telekuuntelua, televalvontaa ja teknistä tarkkailua.
Näiden pakkokeinojen mahdollisesta mielivaltaisesta käytöstä on aina oltu huolissaan, kun näistä on säädetty. Nyt ollaan myöntämässä lisää valtuuksia poliisille ja supolle tiedustelulakien yhteydessä.
Kaikki epäillyt ovat kiistäneet teot.
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen poliisijohtoa vastaan nostamat syytteet koskevat Helsingin poliisilaitoksen huumausainerikosyksikössä pitkään jatkunutta laiminlyöntiä tietolähteiden käytön kirjaamisessa ja tietolähteiden rekisteröimisessä sekä esimiesten laiminlyöntiä puuttua viipymättä mainittuihin tiedossa olleisiin virheisiin.
Epäillyt kiistäneet teot
Toiviaisen nostamat syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja entistä Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Jukka Riikosta vastaan kohdistuvat vuosina 2009–2013 tehtyihin tekoihin.
Myös Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Lasse Aapiota vastaan on nostettu syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta hänen toimistaan vuosina 2012 ja 2013 Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkönä.
Lisäksi Toiviainen on nostanut syytteet entistä poliisihallituksen laillisuusvalvonnasta vastannutta poliisiylitarkastajaa vastaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta vuosina 2012 ja 2013.
Toissijaisesti Paaterolle, Riikoselle ja Aapiolle vaaditaan rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet teot.
Sisäministeri oli tehtäviensä tasalla
Nykyinen kansanedustaja, vuosina 2011–2015 Katainen – Stubbin -hallituksessa sisäministerinä ollut Päivi Räsänen (kd.) oli tehtäviensä tasalla, kun hän teki marraskuussa 2013 tutkintapyynnön.
Hän esitti poliisin tietolähteiden käytön ja valvonnan selvittämistä Valtakunnansyyttäjänvirastolle.
– Ratkaisu oli hyvin poikkeuksellinen ja raskas, mutta ministerinä näin sen ainoaksi mahdollisuudeksi selvittää asia, kirjoittaa Räsänen.
Räsänen toteaa tiedotteessaan omiin selvityksiinsä viitaten, että:
– Vaikutelmaksi jäi, että Helsingin huumepoliisille olisi sallittu omat pelisäännöt, poliisitoiminnan ”villi länsi”, joka pahimmillaan saattoi mahdollistaa jopa sen, että huumepoliisi päätyisi itse pyörittämään huumerikoksia.
Odotettavissa poikkeuksellisen seurattu prosessi
Haastehakemus on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen ja valmisteluistunnosta ja asian käsittelyn aloittamisesta pyritään sopimaan käräjäoikeuden kanssa lähiaikoina. Haastehakemus ja muut oikeudenkäyntiasiakirjat ovat salaisia ja tulevat osin julkisiksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää.
Pääkäsittely tulee kestämään useita viikkoja. Asiakokonaisuudessa on aiemmin nostettu syytteet kolmea tietolähdetoiminnasta vastannutta Helsingin poliisilaitoksen virkamiestä vastaan.
Oikeuskäsittely tulee olemaan suuren huomion kohteena. Kuohunta oikeusprosessin ympärillä alkoi jo tänään. STT:n mukaan Aapio pitää kohtuuttoman syytettä.
Sisäministeriössä tehdään perjantaina ratkaisu siitä, aloitetaanko Aapiota kohtaan virkamiesoikeudellinen prosessi, jossa arvioidaan voiko hän jatkaa tehtävässään oikeudenkäynnin ajan.