Ympäristöystävällisten biopolttoaineiden tuottaminen vaatii uudenlaisia teknologioita. Turun yliopiston tutkimusryhmä on tehnyt löydön, jonka avulla auringon valoenergiaa pystytään tehokkaasti muuttamaan biovedyn kemialliseksi energiaksi solutehtaina toimivien viherlevien fotosynteesin välityksellä.
Yhteyttäessään viherlevät vievät vedeltä elektroneja ja vapauttavat samalla ilmakehään happea.
Viherlevät ovat myös tehokkaita biokatalyyttejä ja pystyvät muuttamaan auringon energiaa ja hiilidioksidia suoraan erilaisiksi arvokkaiksi yhdisteiksi kuten vitamiineiksi, antioksidanteiksi, polymeereiksi, hiilihydraateiksi ja biodieseliksi.
Tutkimustulos avaa uusia mahdollisuuksia elävien solutehtaiden suunnitteluun.
Tutkijat ovat vuosikymmeniä uskoneet, että pääasiallinen este levien pidempiaikaiselle vedyntuotolle valossa on niiden tästä prosessista vastaavan entsyymin tuhoutuminen ilmakehän hapen vaikutuksesta.
Turun yliopiston tutkijat sovelsivat levien yhteyttämisestä saamaansa tietoa ja kehittivät vedyn tuottamiselle uuden luonnollisen menetelmän, joka ei altista viherleviä ylimääräiselle ravintostressille ja siten veden hajotuskoneiston inhibiitiolle.
– Tutkimustulos avaa uusia mahdollisuuksia tehokkaiden elävien solutehtaiden suunnitteluun ja valjastamiseen biopolttoaineiden ja erilaisten kemikaalien tuottamiseksi suoraan auringonvalosta, hiilidioksidista ja vedestä, tutkimusryhmään kuulunut Yagut Allahverdiyeva sanoo.
Tutkijoiden kehittämä menetelmä on arvokas niin levien fotosynteesin perustutkimuksen kuin teollisen sektorin tutkimus- ja kehitystyön kannalta kehitettäessä uusia teknologioita hiilineutraalien biopolttoaineiden laajamittaiseen tuotantoon.