Vasemmistoliiton Li Andersson nosti päällimmäiseksi huolen kansalaisten toimeentulosta eduskunnassa parhaillaan menossa olevassa keskustelussa Suomen talouden näkymistä seuraavan neljän vuoden aikana.
Andersson totesi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaataneen kylmää vettä työntekijöiden ja nuorten niskaan viime viikolla kehysriihessään.
– Omaa tulevaisuutta on vaikea suunnitella, kun ei ole varmuutta siitä, riittääkö ensi kuussa rahat vuokraan, hän sanoi.
Omaa tulevaisuutta on vaikea suunnitella.
– Odotettua suurempi sähkölasku tai sairastuminen voi romahduttaa talouden.
Puoli miljoonaa kärsijää
Andersson jatkoi sen suomimista, että hallitus murentaa Irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä. Hän totesi sen heikentävän jopa puolen miljoonan suomalaisen työntekijän työsuhdeturvaa.
Hän arvosteli myös lakia, jonka perusteella kolme kuukautta työttömänä olleen alle 30-vuotiaan nuoren työsuhteen määräaikaisuutta ei tarvitsisi perustella.
– Tämä syrjivä uudistus todennäköisesti heikentäisi erityisesti nuorten naisten asemaa. Siis niiden, jotka jo valmiiksi työskentelevät kaikista eniten määräaikaisilla sopimuksilla.
Taattava puitteet perhettä haluaville
Andersson muistutti hallituksen piiristä kuuluneesta huolesta alhaisesta syntyvyydestä.
– Väestörakenteen ongelmia ei ratkaista sillä, että ministerit päivittelevät huonoa huoltosuhdetta. Ei kukaan suomalainen hanki lapsia kestävyysvajeen takia. Sen sijaan meidän on taattava mahdollisimman hyvät ja turvalliset puitteet perheen perustamiselle heille, jotka sitä haluavat, Andersson sanoi.
Hän ehdotti keinoksi perhevapaauudistusta ja koulutukseen panostamista.
– Vasemmistoliitto pitää perhevapaiden uudistamista yhtenä ensi vaalikauden tärkeimmistä tehtävistä.
Johtajien ansiot uuteen ennätykseen
Andersson puuttui myös eriarvoisuuden lisääntymiseen.
– Tänä aamuna olemme taas kerran saaneet lukea siitä, kuinka isojen pörssiyhtiöiden johtajien ansiot ovat nousseet uuteen ennätykseen. Talouden ja työllisyyden parantuminen on iloinen uutinen, mutta talouden kasvun tulee näkyä myös pienituloisen arjessa, hän sanoi ja totesi hallituksen jatkavan eriarvoisuutta pahentavaa linjaansa.
– Pienituloisten asemaa kurjistavat leikkaukset perusturvasta pidetään edelleen voimassa ja takuueläkkeen sekä vähimmäisvanhempainrahojen korotukset ovat pieniä korjausliikkeitä valtavien heikennysten rinnalla.
– Jos nyt talouden kasvaessakaan ei ole oikeudenmukaisen politiikan aika, niin milloin sitten on? hän kysyi.