Hallitus hyrisi tyytyväisenä vahvasta talouskasvusta ja työllisyysasteen noususta. Vahva talouskasvu ja työllisyyden paraneminen lisättynä hallituksen täsmätoimilla ”kaikkien surkeimmassa asemassa oleville” ei riitä patoamaan eriarvoistumista.
Täsmätoimilla saadaan joitain hidasteita, mutta itse ongelma jäi hallitukselta ratkaisematta. Vähimmäispäivärahojen tason nostaminen 80,50 eurolla, takuueläkkeen nostaminen, lääkekaton laskeminen ja tuki toisen asteen oppimateriaalin hankintoihin ovat laastaria kipukohtiin. Takuueläkkeen yhdeksän euron korotuksella saa pari kahvipakettia.
Pienet viilaukset etuuksiin eivät pelasta köyhyydest
ä
Hallitus kylvi riidan siemeniä työmarkkinoille heikentämällä nuorten työehtoja.
Hallitus ei puuttunut perusturvan indeksijäädytyksiin, sillä hallitukselle on tärkeämpää pitää kiinni neljän miljardin leikkauksista.
Eikä hallitus kyennyt esittämään täsmätoimia, miten pitkäaikaistyöttömyyden ydin sulaa työllisyydeksi, koulutuksiin tai työkyvyttömyyseläkkeelle.
Neljän miljardin säästöihin verrattuna hallituksen 115 miljoonan kehysriihipaketti eriarvoistumiseen on pisara meressä.
Hallitus kylvi siemeniä uusille Senaatintorin lakkopäiville
Hallitus joutui muuttamaan aktiivimallin ehtoja. Siihen tarvittiin mielenosoitus Senaatintorilla ja kymmenientuhansien allekirjoittama kansalaisaloite. Nyt lisätään aktiivimallin ehtoihin lisää koulutusta sekä TE-toimistoihin työntekijöitä.
Samaan aikaan hallitus heikensi merkittävästi nuorten työllistymisen ehtoja. Se oli kutsu Senaatintorille.
Kolme kuukautta työttömänä olleen alle 30-vuotiaan nuoren voisi palkata määräaikaisesti ilman määräaikaisuuden perustetta. Näinhän nyt ei voi tehdä: vakituisiin töihin palkataan toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.
Toinen asia, mikä aivan varmasti suututtaa. Alle 20 työntekijän yritykset voisivat sanoa työntekijän henkilökohtaisista syistä irti helpommin kuin suuremmissa yrityksissä. Tämän toteuttamiseen saattaa tulla perustuslaki vastaan.
Miksi pienempi yritys voisi polkea työntekijän oikeuksia suurta enemmän? Työelämän epävarmuus kasvaakin, nyt etenkin nuorilla.
Hyviä kohteita, mutta liian vähäiset eurot
Hallitus julkisti kahdentoista kohdan ohjelman Juho Saaren eriarvoistumistyöryhmän pohjalta. Listalla oli muun muassa huoli ylivelkaantuneista, asunnottomista ja varhaiskasvatuksen eriarvoistavista säännöistä.
Hallituksen lupaus parantaa ylivelkaantuneiden asemaa kertoo, miten heikkoja hallituksen eväät ovat eriarvoisuuden hoitamiseksi.
Hallitus lupaa panostaa seuraavan kahden vuoden aikana yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa ja seuraavien kahden vuoden aikana yhteensä yhdeksän miljoonaa euroa lisää talous- ja velkaneuvontaan, ulosotossa tehtävään velallisten neuvotaan ja tuomioistuinkäsittelyjen nopeuttamiseen.
Panostukset eivät ole missään suhteessa ylivelkaantuneiden tilanteeseen.
Viime vuoden lopussa ylivelkaantuneita oli ulosotossa 246 000. Yli puoli miljoonaa joutui kierrättämään velkojaan ulosoton kautta viime vuonna. Ulosoton rakenteisiin pitäisi puuttua: korkoa maksetaan korolle, ja ulosottokierteestä on vaikea päästä pois.
Laastaria tarjottiin myös varhaiskasvatukseen, jossa hallitus rajasi lasten oikeutta päivähoitoon. Nyt rahaa kohdennetaan joillekin päiväkodeille syrjäytymisvaaran torjumiseksi.