Perusturvalla hädin tuskin elää
Perusturvan varassa elävien kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat noin puolet vastaavanlaisten keskipalkkaisten kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista.
Perusturvan tason on arvioitu matalaksi jo ennen hallituksen sopimia indeksijäädytyksiä ja -leikkauksia.
Noin neljännesmiljoona ihmistä elää perusturvan varassa.
Hallitus on kasannut rivinsä tiistaina alkavan kehysriihen alla. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitävät ruodussa myös siniset, mikä on helppoa.
Siniset saattaa uhitella, mutta hallituksesta Sampo Terhon vetämä puolue ei lähde kulumallakaan. Se on tehnyt ulostuloja, joilla ei näytä olevan juuri menestymisen mahdollisuuksia.
Sipilä ja Orpo ovat torjuneet sinisten esityksen indeksijäädytysten purkamisesta. Hallituksen viesti on, että talouden erittäin vahvasta kasvusta huolimatta ei ole varaa perua senttiäkään jo tehdyistä leikkauksista.
Hallitus pitää kiinni köyhdyttävistä leikkauksistaan
Perusturvan indeksijäädytykset ovat osa hallituksen tekemää neljän miljardin leikkauspakettia.
Orpo ja Sipilä perustelevat, että huolimatta erittäin vahvasta ja hallituksenkin yllättäneestä talouskasvusta huolimatta Suomessa ei ole varaa parantaa perusturvalla olevien tukea.
Hallituksen kannustavan talouspolitiikan häviäjiä ovatkin olleet työttömät ja pienituloiset, jotka joutuvat hakemaan perusturvaa, asumistukea ja toimeentulotukea.
Leikkaukset ovat kohdistuneet kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) on arvioinut omassa selvityksessään, että hallituksen tätä vuotta koskevat talouspäätökset ovat heikentäneet selvästi perusturvalla elävien toimeentuloa.
Leikkaukset lisäävät köyhyyttä
THL:n selvityksen mukaan käteen jää asumiskustannusten jälkeen vähemmän tuloja kuin viime vuonna. Köyhyys on lisääntynyt hallituksen päätösten seurauksena. Perusturvan varassa täysin 90-prosenttisesti elävien ja täysin tulottomien määrä on kasvanut.
Viime vuonna Suomen verotulot olivat yllättävän suuret, ja velkaa otettiin vain kolme miljardia sen sijaan kun budjetoitu oli kuusi miljardia. Huolimatta erittäin vahvasta talouskasvusta hallitukselta ei irtoa 100 miljoonaa, minkä indeksitarkistusten peruminen maksaisi.
Hallitus korjailee täsmätoimin omia töppäyksiään
Hallituksen voimakaksikko – Sipilä ja Orpo – on julkisuudessa ennakoinut kehysriihen korjaavan aktiivimallia, parantavan työllisyyttä ja poistavan eriarvoisuutta.
Kaikki nämä ovat hyviä asioita. Mutta ensinnäkin aktiivimallin puutteet ovat hallituksen omien töppäysten seurausta. Työtöntä ei paljon lohduta, jos haavaan laitetaan vähän lisää laastaria, ja kipu jatkuu.
Orpo on nostanut esiin myös kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin kohdistuvat täsmätoimet, joista hallitus voisi päättää kehysriihessä. Sipilä suhtautui kokoomuksen hehkuttamiin täsmätoimiin vaitonaisesti sunnuntaina pääministerin kyselytunnilla.
Sen sijaan Sipilä nosti taannoin julkistetun Juho Saaren eriarvoistumistyöryhmän esitykset esiin.
Ylivelkaantuneet mahdollinen täsmäkohde
Hallituksen Saaren työryhmältä tilaamalta listalta löytyy mahdollisesti kohde, johon hallitus kohdentaa rahaa. Täsmäkohdentaminen on sulle-mulle -politiikkaa, joka jättää osan kaikkien heikoimmassa asemassa olevista oman onnensa nojaan.
Ylivelkaantuneet pettyvät pahasti, jos hallitus ei päätä mitään heidän asemansa korjaamiseksi. Hallitus on lupaillut korjata ylivelkaantuneiden asemaa yhtenä täsmätoimista.
Viime viikolla tulivat tuoreet Tilastokeskuksen ulosottoluvut: ulosottovelallisia oli viime vuoden lopussa lähes neljännesmiljoona. Kaikkiaan viime vuonna ehti olla ulosoton piirissä 559 000, joista pääosa oli yksityishenkilöitä.
Hallituksella paineita vaalibudjetin tekoon
Hallitus pyrkii takaamaan myös maksimaalisen hyvän vastaanoton tiistaina alkavalle kehysriihelle. Ensi vuonna on vaalivuosi. Hallituksella kuin hallituksella on tapana tehdä vaalibudjettinsa.
Sipilän on pidettävä hallitus kasassa, vaikka keskustan kenttä alkaa jo hermostua kaiken tyyppiseen kannustamiseen pienituloisten kustannuksella.
Sinisiä polttelevat heikot kannatusluvut, ja perussuomalaisten kannatuksen kasvu, joka syö sinisiä. Odotukset sinisten loikkauksista muihin puolueisiin kasvavat sitä mukaa, kun eduskuntavaalit lähestyvät.
Kaikkein vahvimmalla hallituspuolueella eli kokoomuksella on käsissään Helsingin pormestarin suuruinen ongelma, sillä Jan Vapaavuori (kok.) ajaa maakuntauudistuksen ja sen myötä soten kaatamista.
Perusturvalla hädin tuskin elää
Perusturvan varassa elävien kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat noin puolet vastaavanlaisten keskipalkkaisten kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista.
Perusturvan tason on arvioitu matalaksi jo ennen hallituksen sopimia indeksijäädytyksiä ja -leikkauksia.
Noin neljännesmiljoona ihmistä elää perusturvan varassa.