Eduskuntatalon portaille oli perjantaina kokoontunut vihaisia mielenosoittajia. He lähettivät terveisiä eduskuntaan, jossa puhemies Paula Risikolle (kok.) luovutettiin kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi.
– Helpottunut. Tämä on ollut pitkä urakka, mediasirkus erityisesti. On ollut yllättävän vaativaa. Kun laitoin aloitteen vireille, ajattelin, että tulisi ehkä 50 000 allekirjoitusta juuri ja juuri. Meni viikko, kuvaili tuntemuksiaan kansalaisaloitteen vireille laittanut Martin-Éric Racine eduskunnassa.
Kansalaisaloitetta oli Racinen kanssa luovuttamassa Minna Koponen. Hänelle yli 140 000 allekirjoitusta keränneen aloitteen suuri suosio ei lopulta tullut yllätyksenä.
Laki aktiivimallista hyväksyttiin, vaikka se kohtelee työttömiä eriarvoisesti.
– Tämä (aktiivimalli) oli mielestäni jonkinlainen piste iin päälle. Tämä oli viimeinen pisara kansalle, että nyt on pakko toimia, Koponen sanoi.

Aktiivimallin vastustajat osoittivat mieltään eduskunnan portailla. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Pätkätyöläisen terveiset
Eduskuntatalon portailla mieltään oli osoittamassa pätkätyöläinen Anna Koskela. Koko aikuisikänsä pätkätöitä tehneelle Koskelalle aktiivimalli on erittäin konkreettinen.
– Aktiivimallin takia menen tekemään 16.3. työvuoron sellaiselle alalle, jolla palkat maksetaan kahden viikon välein. Tämä 16.3. tehtävä työvuoro maksetaan minulle 13.4.
Tämän jälkeen Koskelan pitää kokemustensa perusteella odottaa vähintään viikko, että hän saa maaliskuulta päivärahaa.
– Tämä tarkoittaa, että minulla on maalis- ja huhtikuulle yhteensä vuokran jälkeen käytössä 427 euroa. Kahdelle kuukaudelle, hän kuvaili.
Koskela sanoi, että 213,50 euroa kuukautta kohden on lähelle opiskelijan tuloja, jos opiskelija ei käy töissä tai nosta opintolainaa.
Vuosi sitten helmikuussa Koskela teki 18 päivää töitä. Käteen hänelle siitä jäi 900 euroa, mistä piti maksaa 700 euron vuokra.
– Kuukaudessa on 21 työpäivää keskimäärin, hän huomautti.
Suuret tiedotusvälineet nukkuivat käsittelyn
Hallitus ajoi niin kutsutun aktiivimallin läpi ennen joulua. Jos työtön ei ole lain edellyttämällä tavalla aktiivinen kuuden viikon aikana, leikataan hänen työttömyysturvaansa.
Laki hyväksyttiin, vaikka se kohtelee työttömiä eriarvoisesti. Leikkuriin voi joutua, vaikka työtön tekisi kaikkensa työllistyäkseen. Myös perustuslakivaliokunta näki lakiesityksessä puutteita.
Kun eduskunta keskusteli aktiivimallista, keskittyivät suuret tiedotusvälineet kertomaan alkoholilain uudistuksesta. Ne heräsivät vasta, kun kansalaisaloite sai hurjan suosion.