Viikon kysymys
Hiihtoloma on matkailun aikaa. Pakkanen ei haittaa ulkomailta tulevia turisteja.
Kuinka paljon talvituristeja odotetaan Suomeen, tutkimusjohtaja Katarina Wakonen BusinessFinlandista?
– Odotamme tänä talvena ulkomaisten matkailijoiden määrän kasvavan viime vuodesta. Viime talvikautena eli marraskuusta 2016 huhtikuuhun 2017 ulkomaisia yöpymisiä oli hieman yli kolme miljoonaa. Eniten kasvoivat yöpymiset Lapissa, 30 prosenttia.
– Kuluvana talvikautena marras-joulukuussa ulkomaisten yöpymisten määrä kasvoi 12 prosenttia ja kevätkaudelle on lisätty lentoja.
Mitä ulkomaiset turistit tulevat tekemään?
– Talviurheilu kiinnostaa erityisesti kiinalaisia. Tämä johtunee lähestyvistä Pekingin talviolympialaisista. Hiihto, laskettelu, lumilautailu ja lumikenkäily innostavat.
– Eniten talviurheilua harrastavat eurooppalaiset vieraamme. Suosikkielämyksiä ovat edelleen revontulet, porosafarit ja lumilinnat.
Mitä toivomuksia matkailijoilla on?
– Suomi nauttii vielä eksoottisen uutuuskohteen mainetta.
– Vastapainona kaupungistumiselle matkailijat etsivät yhä enemmän rauhoittumista. Useita kansallisuuksia yhdistää kiinnostus paikalliseen ruokaan ja elämäntapaan.
Miten Suomen matkailuala kehittyy tästä eteen päin?
– Haluamme luoda ympärivuotista kasvua ja suunnata kysyntää myös huippusesonkien välisiin kausiin. Yksi haasteemme on, miten säilytämme korkean laadun kaikkein vilkkaimpana aikana.
– Tulevaisuudessa nähdään entistä enemmän kulttuuri- ja kaupunkimatkailijoita, joita kiinnostaa Suomen kaupunkikulttuuri Helsingissä ja muissa kaupungeissa.
Riittääkö työvoimaa talvisesonkiin, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi?
– Pohjois-Suomen matkailusesonki on marraskuusta toukokuuhun, jolloin ammattitaitoisesta henkilökunnasta on pulaa. Erityisesti kokkeja, vuoropäälliköitä ja tarjoilijoita tarvitaan.
– Asuntopulakin vaikuttaa työvoiman saatavuuteen.
Mistä henkilökuntaa saadaan?
– Ammattitaitoista henkilökuntaa hankintaan ympäri maailmaa, sillä turistien kansallisuuksien suuri kirjo vaatii kielitaitoista henkilöstöä.
– Talvisesongin ulkopuolella henkilöstö työskentelee esimerkiksi Järvi-Suomen kesäravintoloissa. Sitten he muuttavat talveksi töihin pohjoiseen ja taas kesäksi etelään.
– Ponnistelemme jatkuvasti saadaksemme Pohjois-Suomen matkailusesongin pitenemään, jotta työntekijät työllistyisivät vuoden ympäri ja voisivat muuttaa asumaan sinne, missä työtä on.