Raha-automaattiyhdistys eli RAY perustettiin 1.3.1938 keräämään rahatoiminnallaan varoja suomalaisten sosiaali ja terveysjärjestöjen toiminnan tukemiseen. Viime vuonna se yhdistyi Veikkaukseen.
Alunperin ilmeisesti tarkoitus toimintaan oli hyvä, mutta kun on tultu tähän päivään ja pelikoneiden aikaan, tilanne on karkaamassa käsistä. Ne koukuttavat osan ihmisistä pelaamaan kaikki rahansa, ja tekevät monista peliriippuvaisia.
Asia on kummallisen ristiriitainen: koneiden tuotolla autetaan ihmisiä, ja toisaalta heistä tehdään peliriippuvaissairaita, mikä syö suunnattomasti yhteiskunnan varoja.
Pelaaja on taitava salaamaan pelaamisensa lähipiiriltään, eikä välttämättä aina edes itse havaitse liiallista pelaamistaan. Moni pelaaja myös havahtuu ongelmastaan vasta siinä vaiheessa, kun hän on suurissa rahavaikeuksissa.
Pelaaminen on ongelma silloin, kun se aiheuttaa haittoja ja rajaa muuta elämää. Ongelmapelaaminen pysyy pitkään piilossa, koska selvästi näkyviä tunnusmerkkejä ei ole, kuten esimerkiksi päihdeongelmassa.
Jos joku muu maksaa pelaajan pelivelkoja, tämä yleensä vaan pitkittää ongelman kohtaamista.
Monet ongelmapelaajat pelaavat niin pitkään, kun heillä on rahaa saatavilla. Sen jälkeen vaanii vaara, että lähdetään ottamaan pikavippejä, mikä on se viimeinen ja pahin vaihtoehto.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan noin 124 000 suomalaisella on rahapeliongelma. Rahapeliriippuvaiseksi on määritelty 49 000 ihmistä.
Lainsäädännön ja arpajaislain tavoitteena on ehkäistä rahapelihaittoja, mutta se ei lähellekään toteudu Suomessa. Tiettävästi Norjassa peliautomaatit on poistettu kaupoista, kun taas meillä veikkaus on sitkeästi vastustanut peliautomaattien rajaamista erillisiin pelisaleihin, mikä olisi niille järkevin paikka.
Yhtenä ongelman syynä siis pidetään rahapelikoneiden sijoittamista juuri sinne, missä ihmiset liikkuvat kuten jo mainitut kaupat, huoltoasemat ja kioskit. Suomessa on reilut 21 000 pelikonetta, joista marketeissa 18 000 konetta.
Veikkaus kerää Suomessa voittonsa köyhiltä ja usein sairailta ongelmapelaajilta. Kansainvälinen tutkimus vahvistaa, että pelaaminen aiheuttaa eniten haittoja vähäosaisille ja pienituloisille. Sen kyllä näkee käytännössä jokainen omilla silmilläänkin.
On myös huomionarvoista, että pelikoneet ovat vilkkailla kauppapaikoilla varsinaisia kultakaivoksia – eivät vain Veikkaukselle, vaan myös kauppiaille.
Viime vuosina RAY (nykyisin Veikkaus) on maksanut kaupoille, ravintoloille, huoltoasemille ja kioskeille niiden osuutena yhteensä ilmeisesti noin sata miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi yhdistys maksoi valtiolle noin 93 miljoonaa euroa arpajaisveroa.
Suomen on herättävä ja tehtävä pelikoneiden ihmisille sairautta aiheuttavasta toiminnasta loppu.
Taisto Levo
Alastaro